Mensenrechtenactivist drie jaar cel in

Muhannad al-Hassani, een Syrische advocaat en mensenrechtenactivist, is woensdag veroordeeld voor het verspreiden van valse informatie. Hij heeft een celstraf van drie jaar opgelegd gekregen. Dat heeft de Syrische Mensenrechtenliga (SHRL) gezegd.

De mensenrechtenorganisatie zei dat de 44-jarige Al-Hassani ook was aangeklaagd voor het 'verzwakken van het nationaal sentiment', een beschuldiging die vaak wordt gebruikt bij personen die het Syrische regime uitdagen.

Al-Hassani was voorzitter van de Syrische Organisatie voor Mensenrechten. Als prominent advocaat behandelde hij de zaken van politieke gevangenen. Hij riep regelmatig op tot hun vrijlating. De voorvechter van de mensenrechten werd in juli gearresteerd, nadat hij meerdere keren was opgeroepn voor verhoor door de veiligheidsdienst.

Vorige maand kreeg Al-Hassani nog de Martin Ennalsprijs, toegekend door tien mensenrechtenorganisaties. Volgens de organisaties heeft Al-Hassani 'dapper de mensenrechten verdedigd en het door de Syrische regering ingestelde onderdrukkende rechtssysteem uitgedaagd'.

De Syrische advocaat Khalil Maatouk noemde de uitspraak van de rechter 'streng en onjuist'. Hij riep op tot de onmiddellijke vrijlating van Al-Hassani. De SHRL sloot zich hierbij aan en zei dat er niet is voldaan aan 'de minimumvoorwaarden voor een eerlijk proces'.