Exitpolls: Komorowski leidt in verkiezingen Polen

Exitpolls wijzen uit dat de Poolse interim-president en voorzitter van het parlement Bronislaw Komorowski aan de leiding gaat in de Poolse presidentsverkiezingen. Hij kan echter niet bogen op de benodigde vijftig procent van de stemmen die een tweede ronde overbodig maakt.

Als de officiële uitslag weergeeft wat de exitpolls aantonen zal er op 4 juli een tweede ronde moeten worden gehouden tussen Komorowski en zijn belangrijkste tegenkandidaat Jaroslaw Kaczynski. Kaczynski is de tweelingbroer van Lech Kaczynski, de Poolse president die in april met zijn vrouw en 94 anderen het leven verloor bij een vliegtuigongeluk in Rusland.

Volgens een exitpoll van Millward Brown SMG/KRC kan Komorowski rekenen op 45,7 procent van de stemmen, tegen 33,2 procent voor Kaczynski. Een exitpoll van OBOP houdt het op 40,7 procent voor Komorowski en 35,8 procent voor Kaczynski.

Komorowski is een voorstander van de Europese Unie en heeft aangegeven nauw te willen samenwerken met de regering van premier Donald Tusk om de Poolse zloty over een jaar of vijf te vervangen door de euro. Komorowski beoogt verder het beëindigen van de Poolse militaire missie in Afghanistan en de invoering van meer marktwerking.

Voormalig premier Jaroslaw Kaczynski staat vooral bekend om zijn nationalisme en strijdlustige toon. Hij zet in op het bestrijden van criminaliteit en corruptie en het terugdringen van de marktwerking om een sterke verzorgingsstaat te behouden. Hij staat sceptischer tegenover de Europese Unie en het invoeren van de euro. Bovendien is hij van mening dat het nog te vroeg is om nu al te zeggen wanneer de Poolse munt moet plaatsmaken.