Stockholm maakt zich op voor koninklijke bruiloft

Stockholm bereidt zich voor op de bruiloft van kroonprinses Victoria en sportschoolhouder Daniel Westling. Het stel zal elkaar zaterdag het jawoord geven in de kathedraal van de Zweedse hoofdstad. 34 jaar geleden trouwden Victoria's ouders op dezelfde dag met elkaar.

Na de trouwceremonie zal het bruidspaar voorop gaan in een tocht door het centrum van Stockholm alvorens ze aan boord gaan van het koninklijke schip dat hen naar het paleis zal varen. De politie verwacht 250.000 mensen langs de route en er worden zevenduizend politieagenten, militair personeel en vrijwilligers ingezet tijdens het belangrijkste sociale evenement van het jaar in Zweden.

Koninklijke families en staatshoofden uit heel Europa zullen in Stockholm aanwezig zijn, onder wie koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Prinses Amalia is bruidsmeisje. "Dit is de grootste bruiloft in Europa sinds lange tijd. Iedereen is er", aldus Roger Lundgren, schrijver over de Zweedse koninklijke familie.

Hoewel de meeste Zweden nog steeds positief tegenover de monarchie staan -in 2009 jaar was dat 56 procent, in 2003 nog 68 procent- heeft het prijskaartje van de bruiloft, omgerekend twee miljoen euro, ook voor veel kritiek gezorgd.

Stockholm maakt zich op voor koninklijke bruiloft
Stockholm maakt zich op voor koninklijke bruiloft (Foto: Novum)