'GroenLinks, D66 en CDA best voor zorg'

De verkiezingsprogramma's van GroenLinks, D66 en CDA bevatten de beste plannen voor verplegers en verpleegkundigen. De drie partijen scoren een 7,5 als rapportcijfer in een vergelijking van branchevereniging V&VN. De Partij voor de Dieren krijgt met een 1,5 het laagste cijfer op de zogeheten Zorgmeetlat.

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland keek onder meer naar de maatregelen voor preventie, de instroom van nieuwe verpleegkundigen behoud van werknemers voor de sector en kwaliteitsbevordering. Ook wordt gekeken naar de aanpak van de gevolgen van de vergrijzing en de groeiende vraag naar zorg.

Na de drie koplopers scoort de PvdA met een zeven het hoogst. De partij wordt gevolgd door de VVD (6,5), ChristenUnie (6), SGP en SP (beide 5,5), PVV (4,5) en TON (4).

De hoge posities van CDA, GroenLinks en D66 zijn vooral te danken aan de uitgebreide aandacht voor zorg in hun programma's. De SP, die volgens V&VN doorgaans opkomt voor zorg en werknemers in de zorg, scoort slecht omdat het programma 'heel kort en staccato' is.