Vliegtuigbommen Bakel veilig ontmanteld

De Explosieven Opruimingsdienst heeft zondag negen vliegtuigbommen in het Brabantse Bakel ontmanteld. Dat meldt de gemeente Gemert-Bakel. Om 13.30 uur werd het sein veilig gegeven en mocht het afgezette gebied weer worden betreden.

De negen bommen uit de Tweede Wereldoorlog waren allemaal duizendponders. Ze werden gevonden toen een nadere inspectie werd gedaan nadat begin mei tijdens graafwerkzaamheden in de nieuwe wijk Neerakker op de Bolle Akker al een duizendponder was opgedoken. De vliegtuigbommen zijn vermoedelijk gelost door een zware Engelse bommenwerper die in moeilijkheden verkeerde.

De ontmanteling ging zondagochtend van start. Om 09.50 uur waren de eerste drie bommen onschadelijk gemaakt, waarna om 11.30 uur werd gemeld dat er nog eens drie ontmanteld waren.

Voor de ontmanteling moesten zondag de 254 bewoners van 88 woningen in een zone van tweehonderd meter van de dichtstbijzijnde bom hun woning voor 07.30 uur hebben verlaten. De 1022 bewoners van 379 woningen in de zone van tweehonderd tot vijfhonderd meter van de dichtstbijzijnde bom moesten tijdens de werkzaamheden binnen blijven of op tijd hun huis verlaten.

Voor het hele gebied tot op vijfhonderd meter gold zondag vanaf 08.00 uur een noodverordening. Niemand mocht zich buiten bevinden. Ook mocht niemand het gebied in of uit.

De bommen worden uiteindelijk afgevoerd naar een munitiecomplex van Defensie. Belangstellenden mogen voordat ze worden weggevoerd de ontmantelde bommen nog wel even komen bekijken.