[Giro] Basso de beste op Zoncolan

De vijftiende etappe in de Giro d'Italia, over 222 kilometer van Mestre naar Monte Zoncolan, is gewonnen door Ivan Basso. De Italiaan van Liquigas kwam alleen over de meet. David Arroyo behield de leiding in het algemeen klassement.


Zes man namen na 19 kilometer de benen. Jérôme Pineau, Jackson Rodríguez, Ludovic Turpin, Francesco Reda, Guillaume Le Floch en Nico Sijmens kregen een maximale voorsprong van veertien minuten. Op de flanken van de Sella Chianzutan, een berg van de tweede categorie en de eerste van vier bergen die vandaag bedwongen moesten worden, liep de voorsprong van de koplopers terug. Turpin kwam als eerste boven op de Sella Chianzutan, net voor La Floch en Sijmens. Het peloton volgde op iets meer dan negen minten.

Bij de beklimming van de Passo Duran, van de eerste categorie, was het Liquigas, de ploeg van Nibali en Basso, die met zeven man vooraan in het peloton reed. Uit de kopgroep moest Reda vervolgens lossen. Op de top van de Passo Duran was het verschil tussen de kopgroep en het uitgedunde peloton, met daarin Bauke Mollema, nog maar vijf minuten. In de daarop volgende afdaling werd het peloton weer groter. Bij de beklimming van de Sella Valcalda, een berg van de tweede categorie, was het verschil teruggelopen naar een kleine vier minuten.

In de afdaling was het Liquigas dat de regie in het peloton weer in handen nam. Na een korte afdaling moesten de renners beginnen aan de laatste klim, de Monte Zoncolan. In de kopgroep moest Floch al gauw lossen. Zo'n acht kilometer voor de top was het verschil met de koplopers nog ruim twee minuten. Arroyo moest lossen toen Scarponi nog een tandje erbij deed op het steilste gedeelte van de klim. Alleen Evans en Basso konden Scarponi volgen. De rest moest passen. De voorsprong van de koplopers liep in rap tempo terug. Scarponi moest Basso en Evans vervolgens laten gaan. Basso en Evans pakten op zo'n vijf kilometer van de finish ook de laatste renner van de oude kopgroep terug. Zo'n vier kilometer voor de meet hadden Basso en Evans een kleine dertig seconden voorsprong op Scarponi.

Evans moest vervolgens bij Basso lossen waardoor de Italiaan alleen op kop lag. De renner van Liquigas wist de voorsprong vol te houden en kwam alleen over de meet. Evans werd tweede , Scarponi kwam net daarachter als derde over de finish. Bauke Mollema werd dertiende op iets meer dan vier minuten van Basso.

Uitslag vijftiende etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Ivan Basso (Ita) Liquigas 6.21;58
2 Cadel Evans (Aus)
BMC +1,19
3 Michele Scarponi (Ita) Acqua & Sapone +1,31
4 Damiano Cunego (Ita) Lampre +1,58
5 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana +2,26
6 Carlos Sastre (Spa) Cervélo +2,44
7 Vincenzo Nibali (Ita)
Liquigas +3,07
8 Marco Pinotti (Ita) Columbia +3,20


Klassement:

# Renner Ploeg Tijd
1 David Arroyo (Spa)
Caisse d'Epargne 67.48;42
2 Richie Porte (Aus) Saxobank +2.35
3 Ivan Basso (Ita)
Liquigas +3.33
4 Carlos Sastre (Spa) Cervélo +4.21
5 Cadel Evans (Aus) BMC +4.43
6 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana +5.51
7 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +6.08
8 Michele Scarponi (Ita) Acqua & Sapone +6.34