Hill: "Oud-coureurs moeten alleen advies geven"

Damon Hill heeft de rol die voormalige coureurs dit jaar als steward in de Formule 1 spelen ter discussie gesteld. De Brit is een van de rijders die de FIA bij staat bij het nemen van de beslissingen over het uitdelen van straffen.

Ondanks het inzetten van de oud-coureurs is er tot nu toe al veel kritiek geweest op de uitgedeelde straffen. Zo kwamen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel er in China met een waarschuwing vanaf, terwijl ze volgens vele volgers een hogere straf wegens gevaarlijk rijgedrag in de pitstraat hadden verdiend. Hill moest afgelopen weekend samen met de andere stewards de inhaalactie van Michael Schumacher op Fernando Alonso beoordelen. Ze kenden de Duitser uiteindelijk een straf van twintig seconden toe, zodat hij buiten de punten viel.

Hill vindt dat de oud-coureurs slechts advies moeten geven in plaats van volledig mee te beslissen zoals nu het geval is. "Het is een fascinerende ervaring om mee te maken, maar ik betwijfel of het verstandig om rijders in de positie te brengen waarin ze de regels moeten interpreteren. Ik stelde me voor dat ik daar als consultant zou zitten om de inzichten van de coureurs aan de stewards, die de beslissing moeten nemen, over te brengen. Ik heb ervaring als coureur en niet als regelmaker of degene die de regels interpreteert."

Hill heeft ondertussen ook allerlei bedreigingen naar zijn hoofd geslingerd gekregen omdat hij zijn voormalige rivaal Schumacher bestraft heeft. "Ik werd opgeroepen om een beslissing over de situatie van Michael te maken en ik heb volledig volgens de regels gehandeld. Ik heb echter al verschillende mailtjes gehad van mensen die me beschuldigen van vooroordelen."