'Bestuurders AFM schonden declaratieregels'

Bestuurders van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben jarenlang hun eigen declaratieregels geschonden. Dat meldt RTLZ maandag na nieuw onderzoek. De bestuurders declareerden zaken als kranten, een telefoonaansluiting thuis en betaaltelevisie in hotels tijdens dienstreizen, terwijl hun declaratieregeling daar helemaal niet in voorziet.

De declaratieregeling van de AFM zag in 2004 het levenslicht. In de jaren daarna zijn onder meer de kosten voor aangeschafte kranten gedeclareerd, terwijl alleen het declareren van vakliteratuur en vaktijdschriften was toegestaan.

Een externe accountant nam het declaratiegedrag twee jaar geleden onder de loep en tikte de AFM, de gedragstoezichthouder op de financiële markten, herhaaldelijk op de vingers. Met elf procent van het gedeclareerde bedrag was iets mis. Behalve zaken die niet hadden mogen worden gedeclareerd, klopten in sommige gevallen de rekensommen niet. Soms ontbraken daarnaast de bonnetjes of waren de declaraties te laat ingediend.

De kritiek leidde uiteindelijk tot een aanpassing van de regels. Een van de aanpassingen gebeurde met terugwerkende kracht, om opmerkingen van de accountant te voorkomen. Door de aanpassingen mochten onder meer gemaakte kosten voor ambtshalve benodigde kranten worden teruggevraagd.

Ook voor de betaaltelevisie wordt iets geregeld. Bestuurders mogen voortaan tijdens buitenlandse dienstreizen bijkomende uitgaven declaren, waaronder uitgaven voor media en ontspanning.

In maart en april is de declaratieregeling overigens aangescherpt, bestuurders moeten niet-zakelijke media en ontspanning, zoals betaaltelevisie waarbij geen zakelijke onderwerpen worden bekeken, bij verblijf in het buitenland voortaan uit eigen zak betalen. Hoe dit laatste wordt gecontroleerd is overigens onduidelijk, aangezien over het algemeen niet op de hotelbon staat waar nu precies naar is gekeken.

RTL deed eerder onderzoek naar het declaratiegedrag van bestuurders van de AFM. De schending van de declaratieregels blijkt uit aanvullende documenten die RTL opvroeg.