Tbs voor vermoorden moeder

Een 23-jarige man die in november zijn moeder vermoordde in een woning in Delft heeft donderdag tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat Danny van der Z. zijn moeder met messteken om het leven heeft gebracht, maar heeft hem ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De 48-jarige moeder van de man werd op 17 november door een kennis dood gevonden in haar woning aan de Van der Lelijstraat. Ze was meerdere keren gestoken, waarna haar keel was doorgesneden met een klapmes. De man heeft volgens de rechtbank vervolgens met het klapmes zijn 'logo' op haar voorhoofd gekerfd.

De 23-jarige man meldde zich die avond bij de politie en bekende de moord. Een dag eerder zou hij vrijwillig zijn opgenomen in een psychiatrische kliniek in Rotterdam, waar hij het niet langer dan 24 uur volhield. De man zou hebben verklaard dat hij tot zijn daad was gekomen omdat hij dacht dat hij vroeger seksueel misbruikt was. Stemmen in zijn hoofd zouden hem hebben opgeroepen hiervoor wraak te nemen.

De man liep al weken rond met het idee zijn moeder te vermoorden, zo heeft hij verklaard. Van der Z. lijdt aan schizofrenie, achtervolgings- en grootheidswanen en hoorde stemmen. Daarvan was volgens de rechtbank ook sprake tijdens de moord. De man wordt daarom gezien als volledig ontoerekeningsvatbaar.