Onvoldoende voor Zalm van personeel

Het team dat onder leiding van topman Gerrit Zalm ABN Amro en Fortis Bank Nederland moet samenvoegen krijgt als rapportcijfer een 4- van het eigen personeel. Dat concluderen FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en twee kleinere vakbonden uit een peiling onder vijftienhonderd werknemers.

Zalm en zijn team zouden niet weten wat er leeft op de werkvloer. Ook leeft bij werknemers veel onzekerheid over wie zijn baan kwijtraakt, wat er met de cao gebeurt en of er na de samenvoeging ergens anders moet worden gewerkt. Veel werknemers zouden er niet van overtuigd zijn dat verhuizen nodig is.

Alleen de eigen collega's en de direct leidinggevenden scoren gemiddeld een voldoende. Dat is volgens bestuurder van FNV Bondgenoten Carla Kiburg hoopgevend, "maar een bank kan geen succes worden als er geen vertrouwen is in het hogere management". De resultaten zijn volgens haar 'een duidelijk signaal dat er iets ernstigs staat te gebeuren'.

Het moet volgens Kiburg voor het management duidelijk worden dat er iets moet veranderen. Met de peiling willen de bonden een discussie losmaken. Eerder konden de bonden en de bank het niet eens worden over een nieuwe cao. "Maar het gaat hier om veel meer dan de cao alleen."