Paus aan hoofd van 'zondige' kerk

Paus Benedictus XVI voelt zich niet alleen aan het hoofd van een 'gewonde en zondige' kerk. Dat zei de paus maandag tijdens de viering met kardinalen van de vijfde verjaardag van zijn pontificaat, meldde de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano.

De paus zat met 46 kardinalen aan een lunch, die de verkiezing van Joseph Ratzinger als opvolger van paus Johannes Paulus II markeerde. Het misbruikschandaal dat in Europa is uitgebarsten rond de katholieke kerk dreigt het pontificaat van Benedictus te tekenen als ernstigste crisis in de recente geschiedenis van de kerk. Er worden inmiddels ook vraagtekens gezet bij de periode dat Ratzinger aartsbisschop van München was en zijn periode aan het hoofd van een kantoor van het Vaticaan dat zich bezighield met onderzoek naar misbruik binnen de kerk.

Benedictus was even daarvoor teruggekeerd uit Malta, waar hij slachtoffers van seksueel misbruik had ontmoet.

Slachtoffers van misbruik willen dat de paus meer de verantwoordelijkheid neemt voor misbruik door geestelijken. Volgens hen is het Vaticaan doordrongen van een cultuur van doofpotten en geheimhouding waardoor priesters tientallen jaren ongestraft kinderen konden verkrachten en molesteren.

Paus aan hoofd van 'zondige' kerk
Paus aan hoofd van 'zondige' kerk (Foto: Novum)