Uitlevering Julio P. aan Argentinië definitief

De voormalig Transaviapiloot Julio P. wordt binnen een paar dagen op het vliegtuig naar Argentinië gezet. Een Spaanse rechtbank keurde de uitlevering in januari goed, maar de Spaanse regering moest het definitieve akkoord geven. Dat groene licht kwam er vrijdag.

P. werd in september op de luchthaven van Valencia in Spanje aangehouden en zit sindsdien in een Spaanse gevangenis. Hij wordt ervan verdacht mee te hebben gedaan aan de zogenoemde 'dodenvluchten' ten tijde van de Argentijnse junta van 1976 tot 1983. Daarbij werden dissidenten levend uit een vliegtuig gegooid.

Omdat Argentinië het volgens P., die zowel een Nederlands als Argentijns paspoort heeft, niet zo nauw neemt met mensenrechten, wilde hij aanvankelijk liever in Nederland worden berecht. Voor de rechtbank in Den Haag eiste hij dat Nederland een uitleveringsverzoek zou doen, maar zijn poging slaagde niet. De Argentijnse rechtsorde is volgens de rechtbank het meest geschokt door de feiten waar P. van wordt verdacht. Ook zijn die feiten op Argentijns grondgebied gepleegd.