Netanyahu toch niet naar kernwapentop

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat toch niet naar de top over kernwapens, volgende week in Washington. Dat hebben medewerkers van Netanyahu gezegd. Netanyahu vreest dat Israël door een aantal landen zal worden ondervraagd over het eigen nauwelijks verholen nucleaire programma. Eerder deze week zei Netanyahu nog dat hij de conferentie zou bezoeken om het gevaar van terroristen die kernwapens in handen krijgen te onderstrepen.

Woordvoerder Mike Hammer van de Nationale Veiligheidsraad in Washington bevestigde dat Netanyahu zich heeft teruggetrokken. Netanyahu zal als vervanging vicepremier Dan Meridor sturen.

De medewerkers van Netanyahu wilden niet zeggen welke staten Israël, dat het nucleaire non-proliferatieverdrag niet heeft getekend, mogelijk wilden ondervragen. Islamitische landen, waaronder Egypte, dat een vredesverdrag met Israël heeft, klaagden in het verleden vaak over het atoomprogramma van de Israëliërs.

Israël heeft nooit toegegeven kernwapens te bezitten. Het land prefereert een beleid dat ze 'ambiguïteit' noemen. Internationale deskundigen hebben geschat dat Israël tientallen, zo niet honderden kernwapens heeft.