Omkoopschandaal Italië duikt weer op

In Italië laait het omkoopschandaal uit 2006 weer op. De Italiaanse voetbalbond houdt een rechtzaak in Napels in de gaten. Bij de zaak tegen voormalig Juventus-directeur Luciano Moggi zijn nieuwe feiten over dat schandaal bekend geworden. Ook Internazionale en andere clubs zouden nu aan het schandaal kunnen worden gelinkt.

In de Italiaanse media worden al dagen verslagen van telefoontapes afgedrukt, waaruit zou blijken dat ook Internazionale-voorzitter Massimo Moratti contact had met de man die scheidrechters hun wedstrijden toewijst. Moggi voert die telefoontapes aan ter verdediging en stelt dat ze bewijzen dat alle clubs die contacten hadden, niet alleen Juventus. Moratti verwerpt ondertussen de aantijgingen als "belachelijk en schandelijk".

Vier jaar geleden werd het Italiaanse voetbal voor het eerst opgeschrikt door het omkoopschandaal. Juventus werd toen teruggezet naar de Serie B en leverde ook de behaalde titel in. Ook onder andere AC Milan, Lazio Roma en Fiorentina werden bestraft. Die ploegen moesten het seizoen 2006/2007 met een puntenstraf beginnen.

Het is overigens onduidelijk of andere clubs nog aangepakt kunnen worden. Er bestaat onduidelijkheid over verjaring van de zaak.