EMI op randje van faillissement

EMI Group verkeert in grote financiële moeilijkheden. De Britse platenmaatschappij had gehoopt de distributierechten voor Noord-Amerika tegen betaling uit te lenen, maar kon geen overeenstemming bereiken over de prijs.

Een bron meldt vandaag dat de onderhandelingen van EMI met Universal Music Group en Sony Music op niets zijn uitgelopen, omdat de partijen het niet eens konden worden over de prijs. EMI had gehoopt tweehonderd miljoen pond, ruim 225 miljoen euro, bij elkaar te krijgen door de concurrenten vijf jaar lang hun Noord-Amerikaanse distributierechten te laten huren. De platengigant heeft onder meer de Beatles, Pink Floyd, Lily Allen, en Coldplay in de stal.

EMI moet nu voor medio juni honderdtwintig miljoen pond, ruim 135 miljoen euro, bij elkaar zien te krijgen, anders kan het de betalingsverplichtingen aan de Amerikaanse bank Citigroup niet nakomen.

EMI is momenteel in handen van de private investeerder Terra Firma Capital Partners, onder leiding van de Brit Guy Hands. Hij kocht de platenmaatschappij in 2007 voor 4,2 miljard pond. Hands klaagt nu Citigroup aan omdat de bank de prijs voor EMI kunstmatig verhoogd zou hebben door te beweren dat er meerdere potentiële kopers waren, terwijl Hands de enige geïnteresseerde was. Citigroup heeft de beschuldigingen ontkend.

EMI was niet bereikbaar voor commentaar.

EMI op randje van faillissement
EMI op randje van faillissement (Foto: Novum)