Reactie WHO op Mexicaanse griep onderzocht

Een groep deskundigen zal nauwkeurig de reactie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de varkensgriep (in Nederland bekend als Mexicaanse griep) gaan onderzoeken en beoordelen of de term 'pandemie' passend was voor het relatief milde verloop van de ziekte. Dat heeft de WHO vandaag gezegd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door zo'n dertig wetenschappers en politici. De groep komt van 12 tot 14 april voor het eerst bijeen, waarna in mei de eerste bevindingen aan de VN-lidstaten worden bekendgemaakt.

"Het onderzoek zal ingaan op veel van de vragen die nu worden gesteld", zei Keiji Fukuda, de belangrijkste griepdeskundige van de WHO. De alarmfases van de WHO en de rol die de ernst van de ziekte speelt bij de beoordeling van een uitbraak zijn waarschijnlijk de 'essentiële onderwerpen' die de groep zal onderzoeken.

Verschillende landen riepen de WHO het afgelopen jaar op de Mexicaanse griep geen pandemie te noemen. Volgens hen veroorzaakte het onnodige onrust toen later bleek dat de uitbraak vrij onschuldig was. De WHO bleef de uitbraak van de griep echter een pandemie noemen, en redeneerde dat de term pandemie alleen duidelijk maakt dat er wereldwijd een nieuwe griepstam circuleert en dat dit niets zegt over het gevaar ervan.

Fukuda erkende maandag dat de woordkeus in de toekomst opnieuw moet worden bekeken om verwarring en woede te voorkomen. Sommige mensen beschuldigden de WHO ervan de dreiging van de griep te overdrijven.

In Nederland loopt al een onafhankelijk onderzoek naar de aanpak van de grieppandemie. Dit onderzoek, dat is ingesteld door demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), moet nog dit jaar klaar zijn.

Eerder vandaag lekte al een rapport uit waaruit zou blijken dat er onterecht paniek is gezaaid rondom de griepvariant.  Dat zou te maken kunnen hebben met een lobby vanuit de farmaceutische industrie.