Provincies willen schoon CDA-imago

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni, hebben de provinciale voorzitters van het CDA opgeroepen om kritiek binnen de partij te houden. De voorzitters willen 'de rijen gesloten houden'.

Sinds de slecht verlopen gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart, rommelt het binnen de partij. Niet alleen het resultaat van de verkiezingen, maar ook de leiderschapskwaliteiten van Balkenende zijn veelgehoorde kritiekpunten. Diverse Kamerleden twijfelen aan het functioneren van de kandidaat-lijsttrekker, al is Annie Schreijer de enige die deze twijfels hardop uit.

Besloten sessies
Nadat het bestuur van het CDA de kandidatuur van Balkenende op 8 maart heeft herbevestigd, is het nu aan de provinciale afdelingen om zich hier overuit te spreken. Dit doen ze in besloten sessies, waar de leden hun kritiek kunnen spuien. De Utrechtse leden van de partij hadden eergisteren hier de mogelijkheid voor in Zeist onder leiding van voorzitter Wim Groeneweg

Streep
Groeneweg zette een streep onder het geheel, nadat de leden hun kritiek hadden geuit. "Zij hebben van hun hart geen moordkuil gemaakt. Er is teleurstelling dat we in de hoek zitten waar de klappen vallen", aldus de voorzitter. "We moeten over onze verwarring heen stappen. Balkenende moet nog door de leden gekozen worden op het partijcongres. Als hij maar 60 procent krijgt, is hij wel de lijsttrekker maar met zo'n uitslag is noch de partij noch hij gediend. Dus moeten we van tevoren goed uitleggen waarom hij dé kandidaat is."

Volgens Groeneweg heeft de demissionair premier zich bewezen in het debat. Ook zou Balkenende goed passen binnen de 'christelijk-democratische traditie'. "Hij heeft drie keer de Kamerverkiezingen gewonnen. In de partij zit verder niet zo'n ervaren iemand. Er zijn wel talenten maar hoe krijg je die op stoom voor de verkiezingen? Hun kans op afbreuk is te groot, zeker in een onzekere tijd."

Geen indruk
De kritiek die de gevallen premier te verduren krijgt, maakt geen indruk op docent politieke communicatie Chris Aalberts. "Die waait wel weer over. Het is heel Haags om te denken dat het CDA op een fors verlies afstevent. De partij weet zich verzekerd van een stabiele achterban. We zitten drie maanden voor de verkiezingen, de gemiddelde kiezer in pakweg Sint-Oedenrode is daar nog helemaal niet mee bezig. Bij het CDA weten ze als geen ander dat het er de laatste paar weken pas echt om spant."