Geen herstemming in Rotterdam

Rotterdammers hoeven niet opnieuw de gang naar de stembus te maken. De voltallige Rotterdamse gemeenteraad heeft gisteravond het advies van de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam geldig te verklaren overgenomen. Dit betekent dat er geen herstemming komt.

De commissie meldde gisteren tot de conclusie te zijn gekomen dat er weliswaar fouten zijn gemaakt rondom de verkiezingen in Rotterdam, maar dat die niet dusdanig waren dat ze invloed hebben gehad op de verkiezingsuitslag.

Het onderzoek naar de verkiezingen werd ingesteld na klachten van Leefbaar Rotterdam over onregelmatigheden. Ook waren er berichten dat Leefbaar volmachten voor de verkiezingen had geronseld. Als de verkiezingen toch hadden moeten worden overgedaan, dan hadden alleen de mensen die de eerste ronde hebben gestemd opnieuw mogen stemmen.

Leefbaar Rotterdam diende gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering nog wel een motie in om de Rotterdamse Rekenkamer de gemeenteraadsverkiezingen nader te laten onderzoeken om te voorkomen dat wat er tijdens de afgelopen verkiezing in Rotterdam fout ging opnieuw kan gebeuren. Over deze motie werd uiteindelijk echter niet gestemd, omdat de nieuwe Rotterdamse gemeenteraad, die morgen aantreedt, zich hier beter over zou kunnen buigen.