Van Marwijk bezorgd om niveau Eredivisie

De verschillen tussen de Eredivisie en de internationale top zijn erg groot. Dit constateerde Bert van Marwijk na de uitschakeling van de drie Nederlandse ploegen (Ajax, PSV en FC Twente) in de Europa League.

Van Marwijk liet weten het positief te vinden dat Nederlandse voetballers hun carrière in het buitenland voort willen zetten. Op die manier slaagt de bondscoach er toch nog in om de selectie van het Nederlands elftal op niveau te houden.

"Onlangs bezocht ik op zondagmiddag in Amsterdam Ajax - AZ en 's avonds in Milaan de derby tussen Milan en Inter. Een wereld van verschil," liet Van Marwijk weten. "Goed dat onze toptalenten naar het buitenland gaan. Daar worden ze beter. Al kost het moeite hen in Oranje weer op zijn Nederlands te laten voetballen."

Toch kleeft er ook een risico aan een contract met een club in het buitenland. Zo zou de kans groter zijn dat de speler in kwestie op de bank belandt. "Onze internationals komen vaak niet meer in aanmerking voor een topclub. We hebben in potentie veel minder topspelers dan de grote voetballanden. Toch kunnen we van iedereen winnen. Maar we zijn wel sterk afhankelijk van vorm en fitheid van onze beste spelers."