Omstreden predikant niet vervolgd

De omstreden Amersfoortse predikant Gertjan Goldschmeding wordt niet vervolgd. Vorig jaar raakte hij in opspraak omdat hij openlijk pleitte voor het uitdelen van de 'corrigerende tik' door ouders aan kinderen. Vandaag liet het Openbaar Ministerie in Utrecht weten af te zien van vervolging van de dominee van het Amersfoorts Christelijk Centrum (ACC).

Het OM eist wel dat Goldschmeding in zijn preken het niet meer heeft over het onderwerp. In 2007 werd aangifte gedaan tegen Goldschmeding wegens opruiing. In september is de dominee langdurig verhoord. Justitie laat weten dat het hoofddoel van de eventuele vervolging al bereikt is, omdat overeen is gekomen dat Goldschmeding zijn uitlatingen niet herhaalt.

Advocaat van Goldschmeding Jan-Dirk van Vlastuin spreekt in het televisieprogramma Netwerk van 'een zwaktebod' van justitie. Hij vindt het niet in orde dat de rechter niet getoetst heeft of de uitlatingen binnen of buiten de wet vallen. "Er is met heel veel agressie gereageerd naar mijn cliënt. Hij is aangehouden, verhoord en beschuldigd van opruiing. Als dan een jaar later het OM de zaak laat lopen, is dat teleurstellend."

De drie kinderen van Goldschmeding blijven wel onder toezicht van jeugdzorg staan. De predikant beraadt zich op stappen tegen justitie, zo meldt zijn raadsman.