Geurts: "Bobsleebaan levensgevaarlijk"

Oud-bobsleeër Rob Geurts vindt de olympische bobsleebaan in Vancouver maar gevaarlijk. De Nederlander is begeleider van de Japanse vrouwen en staat ons land bij met advies. De organisatie van de Winterspelen past momenteel de baan aan omdat er in de trainingen van de viermansbobs wederom enkele sleeën om zijn gegaan.

"De eerste viermanstraining is maandag afgebroken nadat er vier sleeën op de kant gingen. Deze baan is levensgevaarlijk. We gaan nog wat crashes zien," zei Geurts voordat de organisatie de aanpassingen aan de baan bekendmaakte. Hij denkt dat Edwin van Calker in de viermansbob ondanks het slechte resultaat in de tweemansslee dicht bij de prijzen kan komen. "Hij is gewoon een medaillekandidaat, zeker weten. Maar je neemt hier veel dingen mee de slee in. De dood van de Georgische rodelaar, de vele crashes en het feit dat hijzelf hier vorig jaar met de viermansslee een flinke schuiver heeft gemaakt. Al die dingen bij elkaar maken het moeilijk voor Van Calker."

Niet alleen de baan krijgt de schuld van de crashes. "Ook hebben ze hier geen goede ijsmeesters, die de baan optimaal kunnen prepareren. Ze hadden allang maatregelen moeten nemen. Net als bij het rodelen, gewoon lager starten. Maar dat doen ze niet. Dit zijn de Winterspelen en het moet spectaculair zijn. Een viermansbob stuurt anders dan een tweemansslee. De kleine slee kun je nog uit een fout halen, bij een viermansslee lukt dat niet meer. Die reageert veel trager. Het is net een bus. Als een touringcar gaat schuiven, gaat het meestal ook goed mis."

Geurts meent dat Van Calker wel kans maakt, maar dan moet hij geen fouten maken. "Hij maakt in vier runs op dezelfde plek - bocht elf - steeds dezelfde fout. Dat hij hier vorig jaar met de viermansbob een flinke crash meemaakte, kun je ook niet uitschakelen. Met drie topatleten achter je staat er veel druk op de piloot. Hij heeft een paar goede trainingen nodig. Anders wordt het moeilijk."