Ophef na woord leugenaar in Kamerdebat
In de Tweede Kamer is gisterenavond ophef ontstaan doordat SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken voor leugenaar uitmaakte. Ze deed dat in een debat over de concurrentieverhoudingen op de postmarkt.
Gesthuizen vindt dat Heemkerk de Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Zo zou hij de Kamer altijd hebben voorgehouden dat postbedrijven het moeilijk hebben vooral door de opkomst van digitale middelen zoals internet, maar zou dit uit een meest recent onderzoek van zijn ministerie helemaal niet blijken. Ze drong erop aan dat Heemskerk zich van het onderzoek distantieert. Toen hij dat weigerde, noemde ze hem een leugenaar. Daarbij dreigde ze met een motie van wantrouwen als hij niet snel met een overtuigend verhaal zou komen.
Volgens Heemskerk kan het echter niet zo zijn dat hij voor leugenaar wordt uitgemaakt, zonder dat dan ook direct een motie van wantrouwen volgt. Een meerderheid van de Kamer was het daarmee eens. Gesthuizen weigerde haar woorden in te trekken of de motie in te dienen, waarna de vergadering werd geschorst.
Na afloop zei Heemskerk dat hij hecht aan de juiste omgangsvormen tussen het kabinet en de Kamer. "Dit doet de Haagse politiek geen goed. Het wordt van kwaad tot erger zo", stelde hij. Verder vindt hij niet dat de Kamer verkeerd is geïnformeerd. Volgens hem is het overduidelijk dat onder meer het gebruik van internet invloed heeft op het aantal poststukken dat wordt verstuurd.
Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken, die ook aanwezig was bij het debat, wees er nadrukkelijk op dat de wijze waarop de SP, de grootste oppositiepartij, had gehandeld in strijd was met het staatsrecht. Volgens hem moet Gesthuizen haar woorden intrekken of de motie indienen.
Gesthuizen liet na afloop weten absoluut niet van plan te zijn haar woorden in te trekken. "Ik had de motie van wantrouwen tijdens het debat in mijn tas, maar ik wilde de staatsecretaris de kans geven om nadere uitleg te geven." Als de minister niet met actuele cijfers over de brug komt over de invloed van digitale middelen op de postmarkt, dient ze alsnog de motie in.
Ze bestrijdt vooralsnog de woorden van Donner dat ze handelt in strijd met het staatsrecht. Dat er veel consternatie is vindt ze vervelend. "Maar dat er zoveel banen verdwijnen bij TNT is nog veel vervelender."