Basketbal overzicht week 5

Het afgelopen weekeinde zijn er vier wedstrijden gespeeld in de Nederlandse eredivisie basketbal.

Gasterra Flames ontving afgelopen zaterdag in Groningen Eiffeltowers Den Bosch. In het eerste kwart speelden vooral de grote mannen aan beide kanten een goede wedstrijd. Haryasz (Groningen) en Beasley (Den Bosch) scoorden beiden meer dan tien punten. In het tweede kwart scoorde Akerboom dertien punten, waardoor Den Bosch met een voorsprong kon gaan rusten (42-46). In het derde en vierde kwart liep Den Bosch uit op Groningen met vijf en vier punten. Eiffeltowers kon de wedstrijd afsluiten met een verschil van dertien punten (77-90), vooral dankzij het hoge percentage driepunters (66,7%, 10 uit 15) terwijl Groningen slechts 36,8% (7-19) raak schoot.

Topscores Groningen: Haryasz 23, Bostain 14, Ross 11.
Topscores Den Bosch: Oliver 22, Beasley 18, Akerboom 16.

In Nijmegen ontving Matrixx Magixx de club Landstede uit Zwolle. De thuisclub wist het eerste kwart dik te winnen (28-14), een voorsprong die ze de rest van de wedstrijd niet meer uit handen zouden gevenhebben gegeven. De overige drie kwarten gingen redelijk gelijk op. Uiteindelijk won Nijmegen de wedstrijd eenvoudig met 84-69. Vooral het slechte percentage driepunters bij Landstede valt op. Zij wisten slechts één van de dertien schoten te raken (7,7%). Williams (Zwolle) had een double-double met 23 punten en twaalf rebounds, Humphrey van Nijmegen had zestien punten en tien rebounds.

Topscores Nijmegen: Humphrey 16, Thomas 14, Bekkering 12.
Topscores Zwolle: Williams 23, Cunningham 17, Hendley 17.

ZZ Leiden ontving thuis WCAA uit Bergen op Zoom. Er werd een erg spannende wedstrijd gespeeld, waarbij de run van de ene ploeg beantwoord werd met een run aan de andere kant. Dit leidde tot kwartaalstanden waarin slechts een klein verschil te zien was. Tot en met het derde kwart waren deze licht in het voordeel van Leiden. Bergen op Zoom kon in het vierde kwart de gelijke stand van 73-73 omzetten in een overwinning dankzij een jumpshot van Defares, eindstand 73-75. De Ier Grace maakte bij Leiden een goed debuut met twaalf punten en vijf assists. Slagter keerde succesvol terug van een blessure. Hij was topscorer bij WCAA met vijftien punten. Door de overwinning op Leiden staat WCAA nu eerste in de competitie.

Topscores Leiden: LeMelle 21, Gibson 19, Grace 12.
Topscores Bergen op Zoom: Slagter 15, Defares 13, Griffin 13.

Zondag speelde De Friesland Aris in Leeuwarden tegen Upstairs Weert. De thuisploeg opende sterk met een dik gewonnen eerste kwart (32-12). De overwinning leek dan ook al vastgesteld. Weert wist in het tweede kwart gelijk te spelen (17-17), waardoor de schade bij rust beperkt bleef. Upstairs kwam erg sterk uit de kleedkamer. Het derde kwart wisten zij duidelijk te winnen met 23-30. De thuisploeg maakte in het vierde kwart een run naar 76-68. Daarop antwoordde Walls van Weert en bracht de stand naar 76-80. Het lukte Leeuwarden niet meer om deze run ongedaan te maken, Upstairs won met 84-92. Bij de thuisploeg had Monroe een double-double met 27 punten en tien rebounds. Bij Weert had Palmer een double-double met elf punten en tien rebounds.

Topscores Leeuwarden: Monroe 27, Blackwood 17, van der Kamp 10.
Topscores Weert: Earls 22, Walls 21, Nelson 13.