Huisman aangenaam verrast door NK natuurijs

Hij schrok wel even toen de KNSB maandagavond ineens een Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs uitschreef voor woensdag. Titelverdediger Sjoerd Huisman had er namelijk net een beklimming van de Alpe d'Huez opzitten. In 39.03, op de rollerbank. "Ik wist toen nog van niets. Wilde even flink trainen", vertelt de 23-jarige marathonschaatser dinsdag. "Ik had het helemaal niet zien aankomen. Had verwacht dat het Open NK op de Weissensee de laatste wedstrijd op natuurijs zou zijn dit jaar."

Nu, op de dag voor het NK, doet ie het rustig aan. "Beetje sparen, geen gekke dingen, beetje losfietsen." Van zenuwen heeft Huisman nog geen last. "Het moet ook nog even tot me doordringen. Ik sta in ieder geval niet strak van de zenuwen. Dat zal morgen wel komen, als ik het ijs opstap of vanavond als het NK veel in het nieuws is. Maar dan nog is het gezonde spanning hoor."

Vorig jaar was dat wel anders. Huisman: "Toen was ik enorm gespannen. Ik dacht de hele tijd: het zal me toch gebeuren. Twaalf jaar lang geen NK op natuurijs en dan winnen. En toen gebeurde het ook nog. Nu weet ik wat het is. Ben ik wat relaxter. Maar ik ben evengoed gefocust hoor." In 2009 was hij op de Oostvaardersplassen relatief onbekend, nu behoort de Nefit-rijder tot de grote favorieten. "Er zijn er meer in de ploeg die een kans maken, maar iedereen zal inderdaad op mij letten. Het is zaak een strategie te bedenken die hun tactiek in de war gooit. Het is een tactisch spelletje, we moeten ze uit de tent lokken zodat ze fouten gaan maken", vertelt Huisman enthousiast.

Hij heeft één nadeel. Hij heeft nog nooit op het Zuidlaardermeer gereden. "Maar goed, de Oostvaardersplassen kende ik vorig jaar ook niet. Ik denk dat het wel goed ijs is, dat is vaak met strenge vorst zoals nu, zeker na die dooiperiode die we gehad hebben. Er zullen niet al te veel scheuren in zitten."

Behalve sportief succes hoopt Huisman ook zakelijk succes over te houden aan het NK op natuurijs. Geldschieter Nefit stopt na dit seizoen. "Ik ben druk zoekende, heb ook wel al wat aanbiedingen, maar het NK zal de boel wel weer omgooien. Natuurijs betekent veel media-aandacht. Dan staan er vaak weer nieuwe sponsors op."