'Bankvergunning DSB onterecht afgegeven'

De Nederlandsche Bank (DNB) had nooit een bankvergunning mogen verlenen aan Dirk Scheringa. DSB voldeed op het moment van de aanvraag in 2005 niet aan tientallen voorwaarden. Dit meldt het programma Reporter, dat de stukken inzag op basis waarvan de vergunning werd aangevraagd.

Het personeel van DSB was onvoldoende deskundig, de draaiboeken over geldverkeer ontbraken en de naleving van de wet- en regelgeving was niet in orde. Toch kreeg Scheringa de bankvergunning.

Voormalig hoofd onderzoek van de AFM Jaap Koelewijn zegt in de uitzending, die zondag wordt uitgezonden, geschokt te zijn. "Ik kan me niet voorstellen dat je op basis van zo'n document een bankvergunning afgeeft." GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik eist opheldering van minister van Financiën Wouter Bos (PvdA).

Dirk Scheringa heeft ondertussen volgens RTL Nieuws de aanval geopend op DNB. Tegenover de commissie-Scheltema, die de val van de DSB Bank onderzoekt, verklaarde hij dat DNB hem bewust kapot heeft gemaakt. Hij heeft een dossier van honderd bewijsstukken samengesteld dat zijn gelijk moet bewijzen.