Extra Europees ticket ver weg voor Nederland

Nederland hoeft voor volgend seizoen niet te rekenen op een extra plaats in de Europa League. De UEFA deelt elk seizoen drie extra tickets uit aan landen die het best scoren in het Fair Play-klassement, maar Nederland bezet daarin halverwege het seizoen slechts de zeventiende plaats. Zweden voert de ranglijst aan, voor Denemarken en Engeland.

Het definitieve Fair Play-klassement wordt pas opgemaakt aan het eind van het Europese seizoen. De drie landen die het hoogst eindigen, moeten het extra Europese ticket geven aan de club die zich in de nationale competitie het sportiefst heeft gedragen. Die clubs moeten in eigen land wel het hele seizoen zijn uitgekomen op het hoogste niveau.

De kans is groot dat er op termijn zelfs een Europese plaats moet worden ingeleverd. Voorlopig staat Nederland nog achtste in de UEFA-ranking, maar het voelt de hete adem van Portugal en Roemenië in de nek. Als Nederland daalt naar de tiende plaats, mag het voor het seizoen 2011/2012 nog maar vijf in plaats van zes clubs inschrijven voor de Europese competities.