Control-schaatsers gaan ook voor achtervolging

De Control-ploeg van Jac Orie is de grote winnaar van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. Twee rijders uit de formatie, Simon Kuipers en Mark Tuitert, willen in Vancouver ook in de achtervolgingsploeg uit gaan komen.

Tuitert kwalificeerde zich op de 1.000 en de 1.500 meter voor de Olympische Spelen, terwijl Kuipers ook op de 500 meter in Vancouver in actie zal komen. "Ik wil wel op de achtervolging rijden. Ik heb niet voor niets deze zomer hard op dit onderdeel getraind," zei Kuipers.

Sven Kramer is al zeker van zijn plaats in de achtervolgingsploeg en kreeg in de afgelopen jaren veel steun van zijn TVM-teamgenoten Carl Verheijen, Wouter Olde Heuvel en Erben Wennemars. Geen van drieën heeft zich nog voor de Spelen geplaatst. Waar de eerste twee morgen nog een kans hiertoe krijgen is voor Wennemars zijn olympische droom over.

Bondscoach Wopke de Vegt krijgt het dan ook moeilijk om het beste team samen te stellen. Orie wil hem zowel bij de mannen als de vrouwen te hulp schieten. Ireen Wüst kan wat hem betreft op steun rekenen van Annette Gerritsen en Laurine van Riessen. "Je moet een goede mix hebben van 1500 en 5000 meter bij de mannen en 1500 en 3000 meter bij de vrouwen. Dat is in het verleden meerdere keren bewezen. Daarnaast moet je mensen meenemen die in vorm zijn. In deze vorm rijd je Simon en Mark echt niet los."