Ferrari: "F1 moet snel verbeteringen doorvoeren"

Ferrari-baas Luca di Montezemolo vindt dat er voor de problemen waar de Formule 1 nu mee kampt snel oplossingen moeten worden gevonden. De Italiaan dreigt met een vertrek van de renstal als het niet gebeurt.

Ferrari is nog tot 2012 gecommitteerd aan de Formule 1, maar Di Montezemolo ziet voor het merk ook andere uitdagingen. "Ik wil dat de Formule 1 tussen nu en 2012, wanneer we een nieuwe Concorde Agreement moeten tekenen, vooruitgang boekt. Zo niet dan zoeken we onze heil ergens anders," zei de Italiaan tegen Autosport.

Le Mans is voor hem een serieuze optie mocht de F1 niet verbeterd worden. "We kunnen de afstand tussen de coureurs enerzijds en de pers en fans anderzijds niet accepteren. In het verleden liepen er in de pits vele mooie dames, nu is het net een concentratiekamp. En het inhalen moet verbeterd worden!"

"We hebben vele antwoorden nodig. De FIA heeft vele goede mensen nodig. Jean Todt is zo iemand en hij kent de F1. Ik weet zeker dat hij een andere dialoog met een andere sfeer kan creëren. Bernie Ecclestone komt aan het eind van zijn carrière, maar ik weet zeker dat hij vooruit kijkt. De FOTA is ook zeer succesvol geweest. Er moet een sterke driehoeksverhoudig tussen de partijen ontstaan."

Di Montezemolo denkt dat het concept Formule 1 helemaal opnieuw uitgedacht moet worden. "Eerst moeten we bepalen waar we het product willen positioneren. Ik denk dat we moeten gaan richting extreme technologieën, prestaties en onderzoek. Daarnaast moeten we kosten besparen zonder de aantrekkelijke elementen te verliezen. Bijvoorbeeld Carbonremmen zijn onmogelijk te gebruiken op straatauto's en we kunnen een standaard versnellingsbak gebruiken zonder de sport te beschadigen. Ten derde is het vervangen van fabrieksteams door teams waarvan ik niet weet of ze op tijd klaar zijn niet goed."

De Italiaan denkt dat sommige kostenbesparende maatregelen niet goed zijn geweest. Di Montezemolo wil dan ook het verbod op testen deels opheffen. Hij wil dat er een compromis gevonden wordt tussen wat het nu was en de hoeveelheid tests die er tot enkele jaren geleden mogelijk waren. Ook wil hij de show verbeteren door de Europese races mogelijk later te houden of de afstanden aan te passen.

"Moeten we zulke dure kaartjes hebben? In deze dagen kan een jongen met zijn vriendin voor minder geld de wereld rondvliegen dan dat de beste kaarten voor de race in Monza kosten," zei de Italiaan die vindt dat er veel mis is met de sport. De komst van Todt als nieuwe president van de FIA heeft hem hoop gegeven dat de toekomst van de sport weer zonnig ingezien kan worden.