Newey opgetogen over progressie Red Bull

Formule 1-designer Adrian Newey heeft zijn enthousiasme voor de sport teruggevonden. De Britse topontwerper heeft bij Red Bull Racing dit jaar door de gewijzigde regelgevingen genoeg uitdagingen voor zijn kiezen gekregen waardoor hij weer het verschil kon maken.

Dit jaar dook Red Bull Racing opeens op als een van de titelkandidaten mede dankzij het goede ontwerp van de RB5. "Ik voel me opgetogen over de progressie die het team gemaakt heeft," zei Newey. "Zoals ik al vaker gezegd heb, ik hou van veranderingen in de regels. Ze zorgen voor een nieuwe basis, terwijl periodes met kleine aanpassingen een hele andere werkwijze nodig hebben. Ik zeg niet dat ik daar niet van houdt, maar de grootte ervan telt in dat soort situaties meer dan wat dan ook. Volgend jaar hebben we weer redelijke wijzigingen."

"Het is vooral fantastisch om te zien hoe het team gegroeid is in het afgelopen jaar en om het zelfvertrouwen en de lachende gezichten te zien." Een van de zaken die het team dit jaar moest overwinnen is diffusergate en het daarbij behorende nieuwe ontwerp van de achterzijde van de bolide. Hierdoor moest de renstal van een ongeplande achterstand terugkomen.

"Motorsport zit vol met alsen en maren, maar de realiteit is dat als je twaalf maanden geleden tegen me gezegd had dat we zes races zouden gaan winnen en tweede zouden eindigen in het kampioenschap dan zou ik je voor gek hebben verklaard. We hebben een fantastisch jaar gehad en het is gewoon zo dat we in de tweede helft van het jaar tijd en races te kort kwamen. De teams die begonnen met de dubbele diffusers hadden een voorsprong en daardoor geluk. Dat hoort bij de Formule 1."

Newey hoopt dat de goede prestaties van Red Bull in 2009 ook volgend jaar omgezet kunnen worden in mooie resultaten. "Ik hoop het. Iedereen weet dat in de motorsport richting het volgende jaar geen logische wetten gelden. Ferrari en McLaren zullen wel terugkomen van hun mindere seizoenen. Brawn/Mercedes GP zal wederom sterk zijn en ook andere teams kunnen zich in de strijd gaan mengen. Het is dus nooit makkelijk. Ons team heeft in ieder geval zelfvertrouwen gekweekt. We werken nu verder aan de basis die ons in de toekomst meer goede resultaten moet gaan brengen."