Nieuwe ruzie tussen Thailand en Cambodja

En weer is er een rel tussen Cambodja en Thailand. Ditmaal heeft Cambodja alle Thaise werknemers van het luchtverkeersleidingsbedrijf geschorst. Een Cambodjaanse ambtenaar heeft de leiding van het Thaise bedrijf overgenomen, berichtte de BBC vandaag. De relatie tussen de buurlanden is al enkele jaren gespannen.

De stap volgt op de arrestatie gisteren van een Thaise werknemer van de onderneming op verdenking van spionage. Hij zou details van het vluchtschema van de bij verstek veroordeelde Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra hebben doorgespeeld aan Thaise diplomaten.

Het getroffen bedrijf Cambodia Air Traffic Services is volledig in Thaise handen en wordt gerund door Thai. De overname zou slechts tijdelijk van aard zijn, aldus de Cambodjaanse autoriteiten.

Vorig jaar liepen de spanningen tussen beide landen hoog op over een tempelcomplex aan de grens van beide landen. Zowel Cambodja als Thailand stuurde duizenden militairen naar de grens. De afgelopen week benoemde de regering in Phnom Penh ex-premier Thaksin tot economisch adviseur. Dit leidde tot woede in Bangkok. Thailand eiste zijn uitlevering; Cambodja weigerde. Sindsdien zijn diplomaten over en weer uitgewezen.