Wiggins ontevreden over olympisch baanprogramma

Olympisch kampien Bradley Wiggins reageert verbolgen over het feit dar de UCI het plan heeft om het olympisch programma van het baanwielrennen wil inkrimpen. De koppelkoers, puntenkoers en de individuele achtervolging zullen moeten wijken volgens de UCI.

Momenteel zijn er zeven olympische baannummers voor de mannen (individuele sprint, teamsprint, keirin, individuele achtervolging, ploegenachtervolging, puntenkoers en ploegkoers) en drie voor de vrouwen (individuele sprint, individuele achtervolging en puntenrace). Het IOC wil een gelijke verdeling en vroeg de UCI een voorstel te formuleren.

De UCI kwam met het voorstel om voor beide geslachten vijf nummers op het programma te zetten. Dit zullen bij beide dezelfde nummers zijn, te weten; individuele sprint, keirin, teamsprint, ploegenachtervolging en een omnium. Eén van de tegenstanders is Wiggins, die afgelopen zomer nog vierde werd tijdens de Tour de France.

"Een schande. Dit betekent waarschijnlijk het einde van de uithoudingsnummers op de piste. Wij zijn slechts garnalen in hun spelletje. Wij zijn maar renners, het maakt niet uit hoe wij erover denken. Het is ook heel slecht nieuws voor de jonge generatie," aldus de 29-jarige Brit, die viervoudig olympisch medaillewinnaar is in twee van de nummers die de UCI wil schrappen.

Op 12 december wil het IOC het olympisch programma voor Londen 2012 bekendmaken.