Polikliniek stervensbegeleiding geopend
In het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht kunnen ongeneeslijk zieke patiënten sinds kort terecht in de 'polikliniek levenseindevragen'. Patiënten krijgen in deze polikliniek bijstand van een predikant of pastor.
Er waren altijd al geestelijk verzorgers in dienst van het ziekenhuis. Wie te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek was, kon de hulp van de protestantse predikanten of katholieke pastor al inschakelen. Deze hulp wordt nu echter standaard in een polikliniek aangeboden, maakte het ziekenhuis vandaag bekend.
Het ziekenhuis laat weten dat er voor de opening van de nieuwe polikliniek een flinke kloof zat tussen het 'slechtnieuwsgesprek' en het aanbreken van de terminale fase. Soms kan deze periode zelfs maanden duren. "Juist dan hebben patiënten veel vragen. Niet alleen over wat hun te wachten staat, maar ook levensvragen, of liever gezegd levenseindevragen. Juist dan is er op het gebied van zorg niet zo erg veel geregeld", laat geestelijk verzorger Martie Ottens weten.
Patiënten moesten 'vroeger' in het Albert Schweitzer ziekenhuis zelf aangeven dat zij behoefte hadden aan geestelijke bijstand. Dit konden zij echter alleen doen wanneer ze op de hoogte waren van het bestaan van deze zorg. "Nu profileren wij ons actief als een van de poliklinische afdelingen van het ziekenhuis", laat Ottens weten. Via het interne computersysteem van het ziekenhuis kunnen artsen die slechtnieuwsgesprekken voeren vanaf nu direct de hulp van de polikliniek inroepen en een afspraak inplannen voor de patiënt.
Een woordvoerder van het ziekenhuis benadrukte dat de stervensbegeleiding voor iedereen is: ook mensen die geen religie aanhangen. "De verzorgers zijn ook in staat om mensen zonder geloofsbeleving bij te staan", aldus de woordvoerder.