[Giro] Bertagnolli wint na blunder Cervélo

Leonardo Bertagnolli is er in geslaagd om de vijftiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam te schrijven. De renner, die in dienst van Diquigiovanni rijdt, kwam als eerste over de streep in Faenza. De Belg Serge Pauwels won de sprint van het achtervolgende groepje, vlak voor Marco Pinotti.

De etappe werd lange tijd aangevoerd door een groep van zestien renners. De klassementsrenners leken zich rustig te houden, maar daar kwam verandering in toen Ivan Basso er vandoor ging. De ploeg van de Italiaan koos er namelijk voor om zich af te laten lossen aan de kop van het peloton, waarna de Italiaan een aanval op het roze opende.

Basso kreeg Stefano Garzelli in zijn wiel, waarna ze een gaatje van ongeveer een minuut wisten te slaan. Na de laatste klim van de dag bleek echter dat de poging van de Italiaan, die iets meer dan drie minuten achterstand op leider Denis Menchov had, niet zou slagen. In de slotfase kwam de groep met favorieten weer bij elkaar.

Bertagnolli en Pauwels bleven uiteindelijk van de kopgroep over en even leek het erop dat het duo om de dagzege zou gaan strijden. Het hele feest ging echter niet door, omdat de Belg zich van de ploegleiding van Cervélo Test Team terug moest laten zakken. Dit had te maken met het feit dat hij op zijn kopman, Carlos Sastre, moest wachten.

Hierdoor kon Bertagnolli uiteindelijk solo over de finish rijden en pakte Pauwels alsnog de tweede plaats. Het roze tricot blijft ook morgen om de schouders van Menchov hangen. De Rus wordt in het algemeen klassement gevolgd door Danilo di Luca en Levi Leipheimer.


Uitslag vijftiende etappe:

#Naam rennerPloegTijd
1Leonardo BertagnolliDiquigiovanni04:18,34
2Serge PauwelsCervélo Test Team+ 0,54
3Marco PinottiTeam Columbiaz.t
4Lars BakTeam Saxo Bankz.t
5Marco MarzanoLampre+ 0,56

Stand in het algemeen klassement:

#Naam rennerPloegTijd
1Denis MenchovRabobank62:54,23
2Danilo di LucaTeam LPR+ 0,34
3Levi LeipheimerAstana+ 0,45
4Franco PellizottiLiquigas+ 2,00
5Carlos SastreCervélo Test Team+ 2,52
Submitter:  Bron: NOS-TT