Lola keert mogelijk terug in Formule 1

Lola heeft aangekondigd dat het mogelijk vanaf volgend jaar terug wil keren in de Formule 1. Het Engelse merk is een roemruchte naam uit het verleden en wil omdat de sport in 2010 goedkoper wordt, onderzoeken of een terugkeer haalbaar is.

"De bekendmaking dat de Formule 1-teams vanaf 2010 een financieel gezondere sport willen, heeft ons doen besluiten om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheid om een auto te ontwikkelen, waarmee we willen deelnemen aan de Formule 1. Het laatste decennium heeft Lola zich altijd bezig gehouden met oplossingen van hoge kwaliteit in financieel krappe situaties. De maatregelen in de Formule 1 vormen dan ook het ideale platform voor ons om aan de ontwikkeling van een auto te denken. We zullen in de komende weken bezig gaan met een formele aanmelding," aldus voorzitter van de Lola Group Martin Birrane.

Lola kwam in 1962 voor het eerst de Formule 1 binnen met het Bowmaker-Yeoman Racing Team. In de eerste race werd er meteen met coureur John Surtees een poleposition en in het kampioenschap werd het team vierde. Nadat successen in het jaar erop uitbleven, vertrok Lola uit de sport om in 1985 terug te keren als Haas Lola. Twee jaar later was het merk alleen nog maar op de achtergrond actief totdat het terugkeerde in Australië 1997. Omdat de auto's te langzaam waren werd het project al snel beëindigd.

Nu wil Lola een volgende comeback maken in 2010 als de kosten in de Formule 1 beperkt worden tot dertig miljoen euro per jaar. Het Britse merk wil mogelijk gebruik gaan maken van Cosworth-motoren, welke waarschijnlijk ook geleverd gaan worden aan USGPE. Dat team maakte eerder dit jaar al bekend dat het volgend jaar in de koningsklasse van de autosport actief wil zijn.