McLaren zet beroep door

McLaren Mercedes heeft het beroep dat het team wil instellen tegen de straf van Lewis Hamilton officieel bevestigd. Het team van Ron Dennis lichtte de FIA vlak na de race in dat het de mogelijkheid van een beroep onderzoekt, maar moest het nog wel officieel bevestigen binnen 48 uur na de race.

McLaren verklaart namens CEO Martin Whitmarsh dat de teamleiding tijdens de race twee keer contact heeft gezocht met de raceleiding om na te vragen of de inhaalactie van Hamilton op Ferrari-coureur Räikkönen juist was. "De raceleiding heeft tot tweemaal toe bevestigd dat zij geloofden dat de manier waarop Lewis de posititie teruggaf aan Kimi juist was," aldus Whitmarsh. "Als de raceleiding tijdens de race had gemeld dat Lewis zijn actie onjuist was dan hadden we hem gevraagd om Kimi nogmaals te laten passeren."

Overigens is het nog maar de vraag of het beroep door de FIA wel ontvankelijk wordt verklaard. De opgelegde straf betrof een drivethroughpenalty waar tegen volgens de reglementen geen beroep mogelijk is. Volgens de Nederlandse sportcommissaris Frans Lubin maakt het beroep dan ook weinig kans. "Als hij een drive through had gekregen, dan kun je daar niet tegen in beroep gaan. Dat is hetzelfde als bij voetbal, waarin je tegen een strafschop ook geen beroep kunt aantekenen. Anders zou het hek van de dam zijn. Tegen een tijdstraf kun je in principe wel in beroep gaan. Dat moet dan gebeuren binnen een half uur na afloop van de race."