[Special] Het kind van Thialf

Sven Kramer pakte afgelopen weekend, tijdens het WK allround in Berlijn, opnieuw de titel. Vorig jaar deed de Fries hetzelfde. In zijn nog prille carrière heeft hij al erg veel gewonnen. Dit is dan ook een goede reden om een special aan 'Het kind van Thialf' te wijden.

Wie is Sven Kramer?
Sven Kramer zag op 23 april 1986 in Heerenveen het levenslicht. De Fries is sinds 2004 actief op de ijsbanen en wist al een flink aantal prijzen in de wacht te slepen. Ook een flink aantal wereldrecords werden door de jaren heen door de schaatser aangescherpt. De specialisaties van Kramer liggen voornamelijk op de lange afstanden (5000 meter en 10000 meter), maar ook het allround ligt hem goed.

Een leuke wetenswaardigheid is dat zijn zusje, Brecht Kramer, ook actief is in de schaatssport. Zij werd in 2004 en 2005 Nederlands kampioene bij de junioren. In diezelfde jaren won ze ook de Egbert van 't Oever aanmoedigingsprijs. Tot slot schreef ze twee jaar geleden de Vikingrace in het Thialf-ijsstadion op haar naam. De familie Kramer lijkt dus erg succesvol in de schaatssport te zijn.

Seizoen 2004-2005; de grote doorbraak van Kramer
In het najaar van 2004 beleefde Kramer zijn grote doorbraak. Eerder dat jaar schreef hij het WK voor junioren op zijn naam, maar in het najaar kwalificeerde hij zich voor de wereldbeker van de vijf kilometer tijdens het NK afstanden bij de heren. Eind 2004 won hij als junior het NK allround en plaatste zich automatisch voor het Europees kampioenschap. De titel ging destijds naar Jochem Uytdehaage, maar Kramer werd knap tweede. In 2005 eindigde de Fries als derde tijdens het WK allround en werd eerste op het WK schaatsen voor junioren. Aan het einde van dat jaar tekende de schaatser een contract bij TVM.

Seizoen 2005-2006; de Olympische Spelen in Turijn
In december 2005 presteerde Kramer het om zich voor de 1500, 5000 en 10000 meter tijdens de Olympische Spelen van 2006 in Turijn te kwalificeren. Bovendien kreeg hij een startbewijs voor de ploegenachtervolging. De enige medaille die de Fries zelf wist te winnen, was een zilveren plak op de 5000 meter. Voor aanvang van de 1500 meter kreeg de schaatser materiaalpech en werd hij uiteindelijk 16e. Ook de tien kilometer viel tegen, aangezien hij zijn slag niet kon vinden en als zevende eindigde. Het noodlot sloeg echter toe tijdens de ploegenachtervolging. Kramer stapte tijdens de race op een blokje en ging onderuit. In zijn val nam hij ploeggenoot Carl Verheijen mee. Tijdens de strijd om de derde en vierde plaats pakte het Nederlandse team toch nog de bronzen medaille.

Seizoen 2006-2007; het regent prijzen
Kramer begon het seizoen goed en won tijdens het NK afstanden de 1500, 5000 en 10000 meter. Bovendien plaatste hij zich hiermee ook voor de wereldbekerwedstrijden op deze afstanden.

Twee maanden later haalde Kramer, in het Italiaanse Collalbo, zijn eerste titel binnen door het EK allround op zijn naam te schrijven. Hij vestigde op zowel de 5000 meter (6:15,65) en de 10000 meter (13.10,44) een nieuw wereldrecord. Ook op de 1500 meter zette de Fries een prima prestatie neer, waardoor de directe concurrentie in de personen van Enrico Fabris en Carl Verheijen het nakijken hadden. Tijdens het WK allround, dat hij Heerenveen werd verreden, hield Kramer zijn grootse vorm vast. Op de 500 meter eindigde hij als vijfde. Tijdens de 5000 meter verbeterde hij het baanrecord met drie seconden. Op de 1500 meter verloor hij wat terrein ten opzichte van Fabris, maar toch leidde hij het klassement. Als klap op de vuurpijl verbeterde hij tijdens de laatste afstand, de 10000 meter, zijn eigen wereldrecord met een tijd van 12:49,88. Fabris werd uiteindelijk tweede en Verheijen derde, wat een identiek podium ten opzichte van het EK allround betekende.

Tijdens wereldbekercyclus benaderde de Fries in november 2006 zijn eigen wereldrecord tijdens de 5000 meter in Berlijn met een tijd van 6:06,65. Bovendien schreef de schaatser alle wedstrijden van de 5000 en 10000 meter, Waar hij aan deel zou nemen, op zijn naam en won daardoor ook het klassement. Tijdens de laatste WB-wedstrijd, die op 3 maart 2007 in Calgary werd verreden, vestigde de Nederlander een nieuw wereldrecord (6:07,48).

Op het WK afstanden van dat seizoen liet Kramer op de 5000 meter gelijk zijn visitekaartje achter en won in een rechtstreeks duel van Fabris. Dit betekende overigens de eerste mondiale afstandstitel voor de schaatser. Tijdens de 10000 meter werd alles nog eens overgedaan, waardoor de Fries wederom op de hoogste trede zou eindigen. Ook wist hij het wereldrecord op de langste afstand opnieuw te verbeteren (12:41,69). Als afsluiting werd er ook nog een ploegenachtervolging afgewerkt, die door het Nederlandse team werd gewonnen. Ook hier werd het wereldrecord verder aangescherpt. Dit betekende dat Kramer tijdens één evenement maar liefst drie gouden plakken in de wacht sleepte.

Al deze prestaties zouden uiteindelijk resulteren in een uitverkiezen voor de Schaatser van het Jaar en mocht daarom de Ard Schenk Award in ontvangst nemen. Ireen Wüst sleepte deze prijs bij de dames in de wacht. Tot slot werd 25 april bekend gemaakt dat de jonge schaatser de Oscar Mathisen-trofee had gewonnen. Deze prijs staat ook wel bekend als SchaatsOscar.

Seizoen 2007-2008; Nu al het jaar van de allround-toernooien
Aan het begin van dit seizoen verloor Kramer het wereldrecord op de 5000 meter aan Fabris, die een tijd van 6:07,40 neerzette. Dit was tevens de eerste keer sinds de Olympische Spelen dat de Fries niet op de hoogste trede stond. Een week later sloeg de Nederlander echter hard terug en verpulverde het record van de Italiaan met vier seconden.

Ook tijdens de allround-toernooien, die dit seizoen al verreden zijn, stond er geen limiet op Kramer. Hij sleepte namelijk de nationale titel, Europese titel en wereldtitel in de wacht.

Gewonnen medailles (bijgewerkt tot 11 februari 2008)

Kampioenschap Goud Zilver Brons
NK Afstanden 5 2 2
NK Allround 3 0 0
EK Allround 2 1 0
Olympische Spelen 0 1 1
Wereldbeker* 1 1 0
WK Afstanden 3 0 0
WK Allround 2 0 2
WK Junioren 1 1 0

* = eindklassement wereldbeker, niet de wereldbekerwedstrijden zelf


Sven Kramer; een geweldige schaatser waar we de komende jaren nog veel van gaan horen!
Submitter:  Bron: FOK!sport