Honda wil budgetbeperking in F1

Het F1-team van Honda heeft de FIA voorgesteld om een beperking op te leggen op het budget van alle teams. Honda reageert hiermee op het plan van de FIA om het gebruik van windtunnels en andere aerodynamische ontwikkelingen te beperken.

Honda-CEO Nick Fry en Honda-teambaas Ross Brawn denken dat een beperking van het budget een betere manier is om de kosten te verlagen dan het gebruik van windtunnels fors te beperken. "Ross en ik denken dat een budgetbeperking bij alle teams serieus overwogen moet worden," aldus Nick Fry. "Wat we op dit moment zien is dat de kosten van alle teams fors oplopen."

De teams in de Formule 1 zijn nu al driftig aan het schuiven in hun budget. Geld dat beschikbaar was voor motoren wordt nu voornamelijk besteed aan het ontwikkelen van aerodynamische oplossingen.

"Honda zal de voorstellen voor het beperken van aerodynamische ontwikkelingen ondersteunen, maar onze vrees is dat het geld wat daarvoor beschikbaar is in iets anders wordt gestoken," aldus Fry. "Goede voorbeelden zijn salarissen of andere onderdelen van de auto. Door het schuiven met geld zal het totale budget niet gaan zakken, je gaat alleen anders met je geld om."

Ross Brawn erkent dat het lastig is om in de gaten te houden of teams zich wel aan hun budgetbeperking houden. Toch denkt Brawn dat een budgetbeperking makkelijker te handhaven is dan het plan van de FIA om de ontwikkeling van aerodynamische onderdelen te beperken. "Ik zal niet zeggen dat een budgetbeperking makkelijk in te stellen is, maar is het moeilijker dan de andere voorstellen van de FIA? Uiteindelijk is het beperken van het budget stukken efficiënter."