"Dopingregels niet meer na te komen"

Het wordt voor sporters steeds moeilijker om zich aan de regels van dopingcontroles te houden. Dit liet Jacco Verhaeren vrijdag weten, nadat bekend was geworden dat Marleen Veldhuis een dopingcontrole had gemist. Dit kwam door het feit dat ze op het sportgala in Amsterdam aanwezig was.

"Dopingcontroles moeten, daar is geen discussie over mogelijk. Maar het moet wel haalbaar en redelijk zijn om aan alle eisen te voldoen. Het is onmogelijk om altijd maar te moeten aangeven wanneer je waar bent", liet Verhaeren in een reactie weten.

De zwemcoach kon Veldhuis daarom ook niets verwijten. De zwemster was namelijk vergeten door te geven dat ze dinsdagavond bij het sportgala aanwezig moest zijn. De betreffende formulieren voor deze controle werden drie maanden geleden al ingevuld. Toen was nog niet duidelijk dat de Nederlandse genomineerd zou worden. Uiteindelijk miste ze de controle van het anti-dopingbureau (WADA), maar werd de zwemster van PSV wel tot sportvrouw van het jaar gekozen.

Veldhuis vernam in Amsterdam dat er een aantal controleurs in Eindhoven waren. De Nederlandse sprong hierop in de auto en reed van de Amsterdamse RAI richting Brabant. Na een half uur werd echter bekend gemaakt dat ze rechtsomkeerd kon maken. De zaak zou verder op een correcte manier worden opgelost.

Na afloop van het gala in de hoofdstad onderging Veldhuis alsnog een dopingcontrole. Bovendien is er inmiddels een brief met uitleg naar de wereldzwembond (FINA) en het WADA gestuurd. Aanstaande vrijdag zal Veldhuis op het NK kortebaan, dat in Amsterdam wordt gehouden, van start gaan. "Ik heb de toezegging gekregen dat het allemaal goed komt", aldus de zwemster.