Column: Een 599GTB graag

Er ligt weer een uitspraak in het spionageschandaal, en dit keer is McLaren er niet zo genadig vanaf gekomen. Even had ik goede hoop dat het in België om het racen zou gaan.

Maar helaas. Op wat gevechten van Kubica en een magistrale eerste stint van Sutil na, was het niet echt een erg spannende race. En gedurende het hele weekend bleven er weer nieuwe theorieën, feitjes en speculaties over het spionageschandaal naar buiten komen. Je zou hopen dat de schaduw van de zaak nu niet meer over de paddock zou hangen, maar helaas is het allemaal nog lang niet voorbij.

Ten eerste was dit door een vreemde speling van de rechtsgang de tweede keer dat de eerste ronde werd uitgevochten. McLaren kan nog in beroep gaan, hoewel ik zelf na het lezen van het bewijs toch echt moet erkennen dat McLaren er met deze straf relatief licht vanaf gekomen is. McLaren beseft dit blijkbaar ook. Laten we eerlijk zijn - als je overtuigd bent en blijft van je eigen onschuld, ga je natuurlijk niet even een cheque van honderd miljoen dollar uitschrijven "om van het gezeur af te zijn," zoals Dennis beweert.

Daarnaast wordt uit de bewijzen van de FIA duidelijk dat de coureurs, of in ieder geval De La Rosa en Alonso, genoeg van de zaak afwisten om ook een verbanning uit de sport te verdienen. Mocht Alonso uiteindelijk kampioen worden, dan zal de titel toch altijd besmeurd zijn met de kennis dat hij deze alleen heeft mogen halen omdat hij niet gestraft werd in ruil voor het verlinken van zijn team. Hoe je het ook bekijkt, dat ontneemt een titel toch zijn glans.

Maar bovenal blijven er, ondanks alle feiten die openbaar geworden zijn, toch die vragen.

Klopt het echt dat Alonso probeerde om Dennis te chanteren met de mails? Klopt het echt dat Dennis van niets wist, en dacht dat Alonso blufte? Zouden De La Rosa en Alonso ook uit de school geklapt zijn als ze geen amnestie beloofd was? Zou de FIA genoeg bewijs hebben gehad om McLaren te straffen, als Alonso en De La Rosa niet die mails naar de FIA hadden gestuurd? Klopt het echt dat Coughlan, De La Rosa en Alonso de enigen waren die willens en wetens gebruik probeerden te maken van het lekken van Stepney? Klopt het echt dat de rest van het team zich niet bewust was van wat er speelde? Klopt het echt dat Hamilton van niets wist, terwijl de Spanjolen probeerden de situatie uit te buiten?

En hoewel dat allemaal terechte vragen zijn, die allemaal invloed hebben op de afweging of McLaren te zwaar is gestraft, niet zwaar genoeg is gestraft of een precies passende straf heeft gehad, zit ik toch vooral met een andere vraag. Wat voor 'vindersloon' krijgt de eenvoudige werknemer van de copyshop die Ferrari heeft getipt? Zonder hem zou de hele ellende misschien wel nooit aan het licht gekomen zijn.

Ik zou het wel weten. Een seizoenspas voor de paddock met VIP treatment en vergoeding van de reis- en verblijfskosten lijkt me toch wel het minste. En misschien een bescheiden percentage van de extra inkomsten die Ferrari nu opstrijkt. Oh ja, en omdat 't zo'n braaf jongetje is geweest: een 599 GTB Fiorano onder de kerstboom. Maar voorlopig moet hij het even doen met een overwinning die behalve aan Räikkönen, Massa, Todt, de crew en de fans, ook aan hem is opgedragen. Is ook leuk.