Topsport; soms levensgevaarlijk

Topsport; soms levensgevaarlijk

Topsport kan levensgevaarlijk zijn. De afgelopen maanden zijn er weer een aantal sporters, in de bloei van hun carrière, overleden. Om dit pittige onderwerp onder de aandacht te brengen, volgt hieronder een bijzondere special over sporters die te vroeg het leven lieten.

HCM; de meest voorkomende oorzaak

De meest voorkomende hartafwijking, waaraan jonge sporters uiteindelijk komen te overlijden, is de hypertrofische cardiomyopathie (HCM), wat vrij vertaald wil zeggen dat die persoon een dikke hartspier heeft die eigenlijk te zwak is. Deze verdikking komt niet overal voor. Een voorkeursplaats voor deze aandoening ligt tussen de linker- en de rechterhartkamer. Dit is namelijk het gebied waar het bloed langs stroomt als het hart samentrekt, zodat het bloed via de aortaklep naar de grote lichaamsslagader gaat.

Als een sporter zich in gaat spannen, zal het hart sneller gaan kloppen. Bovendien wordt dit orgaan dan kleiner, aangezien het harder moet samenknijpen. Normaal gesproken kan dit geen problemen veroorzaken, maar bij HCM bestaat de mogelijkheid dat de eerdergenoemde verdikking voor belemmering zorgt. Hierdoor kan het bloed niet goed weg uit de linkerhartkamer. De druk op het hart wordt dan te groot. Buiten dit orgaan (de bloeddruk) zal de druk langer worden, waardoor er zuurstofgebrek zal ontstaan. Uiteindelijk kan dit leiden tot een circulatiestilstand.

Een andere oorzaak; abnormale aanleg van kransslagaderen

Dit is een andere, veelvoorkomende oorzaak bij jonge sporters. Normaal gesproken zijn er twee kransslagaderen. De rechter voorziet in veel gevallen de rechterhartkamer en de onderkant van de linkerhartkamer van bloed. De rechter zorgt ervoor dat de voorkant en de zijkant van het hart bloed krijgen.

Veel afwijkingen aan deze slagaderen geven geen probleem, maar dit is wel het geval als de kransslagaderen tussen de aorta en de longslagader doorlopen. Bij inspanning neemt de bloedstroom uit de aorta en de longslagader toe. Dit geldt overigens ook voor de bloeddruk. Hierdoor zetten de twee genoemde aderen uit, waardoor er een mogelijkheid tot afknelling is. Mocht dit gebeuren, dan zal de bloedstroom in de kransslagaderen verminderen of zelfs tot stilstand komen. Hierdoor ontstaat er gebrek aan zuurstof in het hart, die daardoor stil kan komen te staan.

Oorzaken binnen een aantal sporten

Het hoeft overigens niet zo te zijn dat een sporter overlijdt door hartfalen, wat voornamelijk bij sporten zoals voetbal voorkomt. Per sport zijn er ook risico's, die ook mee kunnen wegen aan de dood van een jonge sporter. Zo kan een wielrenner bijvoorbeeld, tijdens een afdaling, per abuis een ravijn in rijden, omdat hij de bocht niet goed kon nemen. Een motorrijder kan ten val komen bij snelheden van meer dan 200 kilometer per uur. Een autocoureur kan zwaar crashen, waardoor de kans op overleven zeer gering is. Zelfs bij het boksen is er een mogelijkheid tot overlijden, aangezien een bokser tijdens een duel veel klappen moet incasseren.

Een aantal sporters die te jong stierven

Op 9 januari, tijdens de Dakar Rally, overleed de Zuid-Afrikaan Elmer Symons (29). Tijdens de vierde etappe van de woestijnrally kwam de 29-jarige motorrijder ten val.

Recentelijk overleed Ryan Cox (28). Ook hij was een wielrenner, maar overleed op 1 augustus aan de gevolgen van een aderbreuk. Hierdoor vielen zijn belangrijkste organen uit. Ook Miklós Fehér (24) stief op te jonge leeftijd. De speler van Benfica overleed tijdens het duel met Vitória Guimarães. Fehér probeerde tijd te rekken door een inworp van de tegenpartij te belemmeren. De arbiter gaf de Hongaar de gele kaart. Hierna liep de speler lachend weg, bleef na enkele meters weer staan, boog zich voorover en ging onderuit. De geboden hulp baatte uiteindelijk niet meer.

De dood van Antonio Puerta staat nog altijd in ons geheugen gegrift. Op 25 augustus kreeg de speler tijdens het competitieduel tussen zijn club Sevilla FC en Getafe FC een hartstilstand. Na een behandeling op het veld kon de voetballer op eigen kracht naar de kleedkamer lopen, maar kreeg daar opnieuw een hartstilstand. Na nog eens vijf hartstilstanden overleed Puerta uiteindelijk op 28 augustus.

Ook het overlijden van David di Tomasso (26) zal veel mensen nog bijstaan. Een dag na de zege van zijn club FC Utrecht op Ajax stierf de Franse voetballer in zijn slaap. Vier jaar geleden overleed Marc-Vivien Foé tijdens de Confederations Cup in Frankrijk. De speler van Kameroen werd getroffen door een hartaanval.

Ook de dood van Fabio Casartelli (25) zal menig wielerfan nog niet vergeten zijn. Op 18 juli 1995, tijdens de vijftiende etappe in de Tour de France, kwam de Italiaan tijdens de afdaling van de Col de Portet d'Aspet tegen een stenen paal terecht. De wielrenner droeg geen helm en overleed enkele uren later in het ziekenhuis.


We zullen ze nooit vergeten!
Submitter:  Bron: FOK!sport