Rasmussen had niet mogen starten

Volgens het antidopingreglement van de internationale wielerunie UCI had Michael Rasmussen niet aan de start van de Tour de France mogen staan.

Regel XIV.VII.220 luidt namelijk: "Als een renner een officiële waarschuwing heeft gekregen of een test heeft gemist binnen 45 dagen voor een grote ronde, dan is het hem niet toegestaan aan die ronde mee te doen."

Rasmussen, die afgelopen woensdag door teamdirecteur Theo de Rooij uit de Tour werd gehaald en daarnaast ontslagen omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats, had op 28 juni een waarschuwing gekregen van de Deense bond voor het missen van een onaangekondigde controle op 8 mei. Op 29 juni kreeg hij een officiële waarschuwing van de UCI, omdat hij de informatie over zijn verblijfplaats in juni te laat had ingeleverd. De twee waarschuwingen vielen binnen de termijn van 45 dagen voor het begin van de Tour. Die ging op 7 juli van start.

Update @ 13:25 uur

De UCI heeft in een reactie gezegd dat Michael Rasmussen wel mocht starten in de Tour de France.

De UCI zegt in een persverklaring dat regel XIV.VII.220 niet van toepassing is op de zaak-Rasmussen. "Artikel 220 is bedoeld om er zeker van te zijn dat renners binnen 45 dagen van een grote ronde altijd beschikbaar zijn voor onaangekondigde controles. In het geval van Rasmussen was de UCI in staat hem te testen en de resultaten van deze tests waren negatief. Bij de implementatie van het 'whereabouts-systeem' is gebleken dat artikel 220 te zwaar is als het wordt gebruikt om renners te schorsen die een administratieve fout hebben gemaakt."