Lemond: "Tour beter af zonder winnaar"

Oud-Tourwinnaar Greg Lemond heeft gezegd dat de Ronde van Frankrijk dit jaar beter af is zonder winaar. De Amerikaan zei dit als reactie op de vele schandalen.

"Het heeft mijn voorkeur om dit jaar geen winnaar uit te roepen. Het zou een symbolisch gebaar zijn als de Tour hiervoor kiest", aldus Lemond, die weinig begrip heeft voor de beslissing van Rabobank om Michael Rasmussen uit de Tour te halen. "Er zijn heel veel renners tegen wie bewijzen zijn omdat ze werken met bepaalde artsen. Maar die andere renners komen er mee weg en Rasmussen niet. De naam van Alberto Contador wordt ook genoemd in de dopingaffaire Operation Puerto. Ik wil niet wijzen naar Contador, maar als het gebeurt richting Rasmussen, moet je ook naar de anderen kijken."

De Amerikaan zei verder dat hij nog steeds vertrouwen heeft in het voortbestaan van de Tour. "De Tour zal altijd overleven. Het evenement heeft een glorieus verleden en een geschiedenis. De Tour verdwijnt nooit. Ik ben alleen wel pessimistisch over de geloofwaardigheid van het wielrennen. Elke keer als het beter lijkt te gaan, gebeurt er iets en zijn we weer terug bij af. Er moet in ieder geval een beter systeem komen om op doping te controleren, want daar zitten nu te veel gaten in”.