'Afschaffing gelijkspel in lagere Engelse profdiv

Het bestuur van de overkoepelende organisatie van de lagere Engelse profdivisie, de Engelse Football League, zal vandaag twee voorstellen bespreken waarbij er wordt gepleit voor afschaffing van een gelijkspel.

Vanavond zullen de clubvoorzitters uit de lagere profdivisies vergaderen over beide voorstellen, waarin geen tijdsplanning is opgenomen mochten de bestuurders hun fiat geven. Éen van de plannen is om strafschoppen te nemen na een remise. Het andere voorstel bepleit invoering van een variant: spelers krijgen de bal op de middellijn en hebben dan acht seconden de tijd om te scoren.

“De remise hoort bij de voetbalcultuur. Ik zou dat niet veranderen”, aldus Arsène Wenger, de trainer van Arsenal. “Tijdens mijn periode in Japan, waar spelers penalty’s nemen na een gelijkspel, bleek dat afschaffing van een gelijkspel weinig resultaat oplevert.” De voorzitter van Bournemouth, Kevin Bond, is van mening dat er niet per se een winnaar moet ontstaan. “Het is een te radicale verandering. Af en toe moeten regels worden aangepast, maar deze voorstellen zijn veel te drastisch.”