Huntelaar topscorer van de wereld

Klaas-Jan Huntelaar heeft in het jaar 2006 de meeste competitiedoelpunten ter wereld gemaakt. De spits scoorde voor Heerenveen en Ajax 35 keer. De IFFHS heeft dit berekend op haar website.

Huntelaar maakte een doelpunt meer dan Humberto Andrès Suazo van Colo Colo en Alfredo Cristiano Jara van Bamin Real Potosi.

De IFFHS (International Federation of Football History and Statistics) houdt jaarlijks de statistieken bij van de vijftig grootste competities ter wereld. Om op de lijst voor te komen, dien je minstens 20 goals te hebben gescoord. 56 topscorers lukte dit. Ruim de helft van de goaltjesdieven komt uit Europa, 30. De andere continenten zijn veel minder bedeeld met voetballers die een neusje voor de goal hebben.

De 56 topscorers hebben 32 verschillende nationaliteiten. De meeste voetballers op de lijst komen uit Chili (5), Paraguay (4), Turkije (4), Nederland (3), Estland (3) en Uruguay (3). Naast Huntelaar hebben voor Nederland Dirk Kuijt en Shota Arveladze de lijst gehaald. Kuijt eindigde op de 21ste plaats, met 24 treffers voor Feyenoord en het Engelse Liverpool. Ruud van Nistelrooy eindigde als 42e.

De top tien van 2006:

SpelerClubDoelpunten
Klaas Jan HuntelaarSC Heerenveen / Ajax35
Humberto Andrés SuazoCSD Colo Colo Santiago - Chili34
Alfredo Cristiano JaraBamin Real Potosí - Paraguay34
Kris BoydKilmarnock / Glasgow Rangers - Schotland32
Maksim GruznovJK Trans Narva - Estland31
Luca ToniAC Fiorentina - Italië 31
Leonardo MonjeDeportivo Puerto Montt / Club Universidad de Concepción - Chili30
Hamdi SalihiSK Tiranë - Albanië 29
Luis Miguel EscaladaSC Emelec Guayaquil - Argentinië29
Matías FernándezCSD Colo Colo Santiago - Chili 29