Turners voor loodzware klus

De Nederlandse ploeg is al een week in het Deense Aarhus om zich daar voor te bereiden op het WK wat vandaag begint in de Deense havenstad. Naast de individuele nummers moet de mannenequipe als team bij de eerste 24 zitten om zich te handhaven in de Olympische cyclus.

Voor het eerst heeft de internationale turnbond (FIG) de olympische cyclus gelinkt aan bijna alle tussentijdse wereldkampioenschappen. Het Wereldkampioenschap wat vorig jaar werd geturnd in het Australische Melbourne had nog een status aparte. De komende wereldkampioenschappen zullen allemaal van belang zijn in de strijd om Olympische tickets.

Als Nederland zich weet bij de eerste 24 weet te plaatsen zal het volgend jaar in Stuttgart bij de eerste twaalf moeten eindigen voor plaatsing voor de Spelen in Peking. De turnbond is overgegaan tot deze manier van kwalificeren om de kwaliteit van de sport constant te houden. De laatste jaren werd het steeds duidelijker dat toppers weg bleven totdat het om de olympische tickets ging.

" Je merkt nu duidelijk dat we halverwege een olympische cyclus zitten. Alle 62 landen zijn aanwezig. En de landenwedstrijd bij de mannen wordt met 44 teams gestreden. Het niveau is hoog." Aldus de topsportcoördinator van de Nederlandse turnbond Henk Kort.

De laatste maanden hebben de Nederlandse turners zich niet zonder slag of stoot kunnen voorbereiden. Anthony van Assche had last van een hersenschudding, Jeffrey Wammes had zijn benen gebroken, Epke Zonderland ondervond last van zijn schouders en Yuri van Gelder brak met zijn trainer. Maar iedereen lijkt op tijd klaar, vanmiddag mogen de Nederlandse turners zich bewijzen en morgen weten de turners waar ze staan.