Voorbeschouwing K-1 Final Eliminations

Na een jaar van kwalificatie toernooien is het zaterdag weer tijd voor de ‘K-1 Final Eliminations’. Zestien vechters moeten elkaar in acht partijen zien te verslaan om zich te plaatsen voor de uiteindelijke finales op 2 december, de zogenaamde ‘K-1 World Grand Prix Final’ in Tokyo. De acht finalisten van vorig jaar staan tegenover acht vechters die zich dit jaar hebben gekwalificeerd via lokale ‘World Grand Prix's’. Nederland is traditioneel weer goed vertegenwoordigd met vier vechters. In deze voorbeschouwing volgt een voorschot op de laatste hindernis richting het officieuze wereldkampioenschap kickboksen.

Ray Sefo (NZL) vs Stefan Leko (GER)

Ray Sefo wordt gezien als één van de beste K-1 vechters die nooit een World Grand Prix hebben gewonnen. Ook dit jaar wordt hij weer gerekend tot de grote kanshebbers. Hij heeft een goed jaar gedraaid met onder meer winst tegen Ruslan Karaev en Frans Botha. Stefan Leko heeft zich in zijn K-1 rentree indrukwekkend herpakt na zijn verliezen tegen Badr Hari en Karaev. Hij won de Grand Prix in Las Vegas door onder meer Michael McDonald en Carter Williams te verslaan. Leko’s snelheid en bokscombinaties zullen het moeten opnemen tegen de betonnen kin en de kracht van Sefo.

Prognose: winst op knockout voor Sefo of Leko op punten.

Jerome Le Banner (FRA) vs Hong-Man Choi (KOR)

De 2.18m lange Choi wordt door zijn reusachtige gestalte en gebrekkige techniek door de kickboksliefhebber gezien als een ‘freak’. Toch heeft hij van zijn tien partijen er pas één verloren. Aan veteraan en ‘powerpuncher’ Jerome Le Banner wacht de schone taak om een einde te maken aan deze zegereeks. Voor Choi is het een eerste ontmoeting met een van de krachtigste en meest agressieve vechters uit de K-1 historie. Na deze wedstrijd zal Choi weten hoe goed hij nu eigenlijk echt is. Hoewel Jerome Le Banner deze confrontatie probleemloos zou moeten winnen, blijft het voor iedereen moeilijk een gigant van deze afmetingen te bevechten.

Prognose: Jerome Le Banner op knockout of punten.

Sem Schilt (NED) vs Bjorn Bregy (SUI)

In de strijd ter titanen neemt de huidige titelverdediger Sem Schilt het op tegen een andere gigant. Beiden zijn over de twee meter lang en het is de vraag hoe Schilt hier mee omgaat. Schilt heeft zich in zijn K-1 periode bewezen door kleinere tegenstanders overtuigend te verslaan. Tegen vechters van zijn eigen lengte (Ignashov, Choi) heeft hij het beduidend moeilijker. Daarnaast is Bregy erg krachtig en brengt heel wat meer techniek mee dan een vechter als Choi. Bregy heeft dit jaar de Grand Prix van Nederland gewonnen en deed dat door overtuigend drie keer op knockout te winnen.

Prognose: Schilt wint op punten. Als Schilt de stoten van Bregy kan neutralizeren kan Schilt de wedstrijd door een hoog tempo te houden naar zich toe trekken.

Ruslan Karaev (RUS) vs Badr Hari (NED)

Dit is de strijd tussen de twee grote talenten in het huidige K-1. Karaev heeft zich al bewezen door vorig jaar de Grand Prix in Las Vegas te winnen. Enfant terrible Badr Hari mocht meteen zijn debuut maken in de reserve fight van de finales van vorig jaar. In dit gevecht kunnen we een hoog tempo verwachten, met hier en daar enkele spectaculaire technieken. Karaev heeft de reputatie hierbij zijn dekking soms nog wat te verwaarlozen. Van Hari is het nog maar af te wachten of hij na zijn zware knockout van dit jaar waarbij hij zijn kaak brak weer de oude geworden is.

Prognose: dit gevecht kan echt alle kanten uit. Zowel winst op knockout als op punten voor beide vechters behoort tot de mogelijkheden.

Glaube Feitosa (BRA) vs Paul Slowinski (AUS)

Feitosa staat bekend als een zeer goede kyokushin-karateka, maar in de K-1 is hij nogal wisselvallig. Zijn arsenaal aan trappen is exceptioneel goed te noemen, zijn bokstechnieken lieten nog weleens te wensen over. De laatste twee jaar heeft hij echter een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, met als hoogtepunt een finaleplaats in de Grand Prix finales van vorig jaar. Slowinski is een nog jonge opkomende vechter, maar heeft alles in zich een topper te worden. Met een zeer traditionele muay thai stijl en een goede allround techniek is hij moeilijk te bevechten. Het is dan ook erg interessant om deze ‘clash’ van stijlen te zien.

Prognose: Feitosa op punten door ervaring. Al is Slowinski helemaal niet kansloos als hij zijn beste vorm in de ring meebrengt.

Ernesto Hoost (NED) vs Yusuke Fujimoto (JPN)

De viervoudig K-1 kampioen Ernesto Hoost had eigenlijk al besloten om te stoppen met toernooivechten, maar besloot nog eenmaal op een uitnodiging van de K-1 in te gaan. Hij staat tegenover de winnaar van K-1 Japan, Yusuke Fujimoto. Ondanks weinig wedstrijdritme voor Hoost dit jaar verwacht niemand eigenlijk echte problemen tegen de kleine Japanner. Hoost is enkele klasses beter en kan op jarenlange ervaring rekenen. De vraag is echter of zijn leeftijd (41) inmiddels geen factor gaat spelen. Daarnaast moet je een fanatieke Japanner voor zijn eigen publiek nooit van te voren uittellen.

Prognose: Hoost op knockout of comfortabele puntenzege.

Musashi (JPN) vs Chalid Arrab (GER)

De grootste verrassing van dit jaar was misschien wel de Duitser Chalid Arrab. Na eerst uitgeschakeld te zijn in de Las Vegas Grand Prix mocht hij plotseling toch weer opdraven vanwege een blessure van zijn tegenstander. Vervolgens won hij in de finale op spectaculaire wijze van publiekslieveling Gary Goodridge door hem knockout te slaan. Musashi is de laatste jaren niet meer weg te denken uit de Grand Prix finales en wordt nog steeds gezien als de Japanse hoop op de toernooiwinst. Het is dan ook niet voor niets dat uit het deelnemersveld juist Arrab tegen Musashi is geplaatst. Arrab zal met grote overmacht moeten winnen van Musashi om de Japanse juryleden te overtuigen.

Prognose: Musashi wint op punten.

Remy Bonjasky (NED) vs Gary Goodridge (CAN)

Aanvankelijk stond de absolute toppartij tussen Remy Bonjasky en Peter Aerts op het affiche. Wegens een blessure moest Aerts echter afzeggen en is publiekslieveling Goodridge uitgenodigd om hem te vervangen. Bonjasky heeft een weinig gelukkig jaar achter de rug en is gebrand om te laten zien dat hij het vechten nog niet verleerd is. Waar Bonjasky vooral bekend staat om zijn spectaculaire trap- en knietechnieken, is Goodridge juist berucht door zijn enorme stootkracht en zijn weinig subtiele vechtstijl. Als Bonjasky in beweging blijft, zijn dekking goed dicht houdt en niet tegen een toevalstreffer aanloopt, kan een puntenzege hem nauwelijks ontgaan.

Prognose: Bonjasky op punten of knockout.