Voorbeschouwing Dag 2

Na het doelpuntenfestijn van vrijdag staan er vandaag opnieuw drie potentiële spektakelstukken op de rol. Poule B opent haar deuren met Engeland – Paraguay en Trinidad en Tobago – Zweden, maar de Nederlandse ogen richten zich op de avondwedstrijd tussen Argentinië en Ivoorkust.

Om 15.00 uur begint Engeland zijn WK-campagne tegen Paraguay, dat in 1998 en 2002 tot de achtste finales reikte. Paraguay heeft een levensgevaarlijke voorhoede met Roque Santa Cruz en Nelson Valdez. Ook achterin beschikt de ploeg van Ruiz over enkele bakens in de personen van doelman Villar en de verdedigers Caceres en Gamarra. Toch is Engeland terecht in het bezit van de favorietenrol, want ondanks het ontbreken van Rooney staat er een uitgebalanceerd team. Bondscoach Sven-Göran Eriksson zei tijdens de laatste persconferentie bovendien dat twijfelgeval Steven Gerrard gewoon aan de aftrap staat in Frankfurt.

Leo Beenhakker keert na zestien jaar terug op de mondiale. Met zijn Trinidad en Tobago neemt hij het in Dortmund op tegen Zweden. Pech voor Don Leo is het ontbreken van Marvin Andrews, de imponerende reus van Glasgow Rangers. Bij Zweden mist keeper Isaksson de opening wegens een (lichte) hersenschudding. Voorin zal het droomtrio Ljungberg/Ibrahimovic/Larsson voor de nodige dreiging zorgen. Tijdens het EK van 2004 knalde Zweden uit de startblokken met een 5-0 zege op Bulgarije. Trinidad en Tobago zal een dergelijke afgang bespaard willen blijven en rekent op de ervaring van Dwight Yorke, Stern John en Russell Latapy.

Ondanks Beenhakkers Trinidad zal de meeste Nederlandse aandacht uitgaan naar Argentinië – Ivoorkust, het zeer smakelijke dessert van dag twee. Vier jaar geleden speelde Argentinië ook zijn eerste wedstrijd tegen een Afrikaanse tegenstander en dat verliep succesvol: Nigeria werd met 1-0 verslagen. In 1990 ging het echter faliekant mis tegen Kameroen. Bondscoach Pekerman gaf gisteren al zijn basiself prijs en daarin was geen plaatsje weggelegd voor Lionel Messi. Javier Saviola krijgt de voorkeur. Dat is meteen ook de enige verrassing. Ivoorkust kende een heel rustige voorbereiding zonder wanklanken en met het aanwezige spelerspotentieel (Drogba, Touré, Koné, Kalou enz.) staat groep C misschien vanavond al wel op zijn kop.


En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Engeland stelt zijn titelkandidatuur met een swingende 3-0 overwinning op het arme Paraguay.

Trinidad en Tobago houdt lang stand, maar verliest door een late onoplettendheid met 1-0 van Zweden.

Argentinië en Ivoorkust maken er een bloedeloos schouwspel van. Calculerend in plaats van spectaculair voetbal: 0-0.