Van der Sar jaagt op records

Doelman Edwin van der Sar is bezig om geschiedenis te schrijven.

De sluitpost hield in de met 0-4 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland in zijn honderdste interland voor de 51ste maal en voor de zesde maal op rij het doel van Oranje schoon. De aanvoerder van het Nederlands Elftal heeft nu drie records in het vizier.

Sinds de 3-1 overwinning in oktober 2004 heeft de goalie al 616 minuten geen tegendoelpunt meer geïncasseerd. Het record is in handen van Hans van Breukelen en Joop Hiele, die in totaal 637 minuten het doel van Oranje schoon hielden. Zij hielden toen ook zes wedstrijden op rij de nul en delen dat record nu met van der Sar.

Van der Sar heeft nu in 51% van zijn interlands geen tegengoals gekregen. Er zijn maar twee keepers met meer dan honderd interlands die een beter gemiddelde hebben dan de Nederlander. Cláudio Taffarel stond 101 keer onder de lat bij de Brazilianen en hield zijn doel 51,49 procent van de wedstrijden schoon. Maar de Engelsman Peter Shilton spant de kroon, Shilton kwam tot een percentage van 52,80 in 125 interlands.