Stoichkov neemt afscheid

Hristo Stoichkov heeft in Barcelona bekend gemaakt officieel gestopt te zijn met voetballen. De aanvaller beleefde bij de club uit de Spaanse havenstad zijn hoogtepunt met het winnen van de EC I in 1992.

Stoichkov (37) begon zijn profcarriere in 1985 bij CSKA Sofia. Na drie jaar CFKA Sredets, keerde hij nog een jaartje terug bij die ploeg. Daarna ging hij naar Barcelona, waar hij vanaf 1990 zeven seizoenen voor uitkwam. In 1995 kwam hij een seizoen voor het Italiaanse Parma uit. Aan het begin van zijn zevende seizoen in Barcelona, bedacht hij zich en keerde voor even naar CSKA Sofia terug. Daarna sloot hij met avonturen bij Al-Ansar (S-A), Kashiwa Reysol (Jap) en Chicago Fire (VS) zijn carriere af.

Stoichkov werd driemaal Bulgaars kampioen en veroverde viermaal de Bulgaarse beker. In Spanje behaalde hij met Barca vier landstitels en eenmaal de Copa del Rey. In 1994 werd hij bovendien 'Europees voetballer van het jaar', nadat hij in 1990 al samen met Hugo Sanchez (Real Madrid) de Gouden schoen had gewonnen.

Als international was Stoichkov met 37 doelpunten een dragende speler voor zijn land. Hij speelde 83 interlands voor Bulgarije, dat op het WK in de Verenigde Staten (1994) als vierde eindigde. Op het EK'96 en het WK'98 was het land minder succesvol.

Stoichkov wil het voetbal niet gedag zeggen. Bij zijn afscheidspraatje solliciteerde hij openlijk naar een baan bij FC Barcelona, de club die hem nauw aan het hart gaat.

Meer gegevens