Veranderingen Formule1 voor seizoen 2003

PostManBart wist ons vandaag het volgende te melden:

Vandaag zijn de hoge heren van de FIA bijeengekomen om over enkele voorstellen te praten die zijn gedaan om het racen spannender te maken. Hierbij is de kwalificatie radicaal veranderd, en zijn de vrije trainingen geschrapt. Geen van de radicale voorstellen over het invoeren van strafgewichten en over het rouleren van de rijders over de teams heeft het overigens gehaald.

Hier volgt een kleine opsomming van de veranderingen:

* Er zijn twee kwalificatie sessies; een op vrijdag en een op zaterdag. Iedere wagen krijgt per dag een vliegende ronde om een tijd neer te zetten met maximaal één auto op de baan.
De vrijdagtijden zullen dan de volgorde bepalen van het kwalificeren op zaterdag. De snelste van de vrijdag zal daarbij op zaterdag als laatste kwalificeren.

* Teams die volgend jaar tussen 1 maart en 1 november niet meer dan 10 dagen testen mogen op de vrijdagen van raceweekends twee uur extra testen (testcoureurs mogen dan ook rijden). De FIA wil dan wel dat zich hiervoor minimaal drie teams aanmelden.

* De eerste acht plaatsen krijgen voortaan wereldkampioenschapspunten: De plaatsen 1 t/m 8 krijgen respectievelijk 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en).

* Team orders die invloed hebben op de uitslag van de race zijn verboden. (Er is echter niet bekendgemaakt hoe men dit wil gaan controleren)

* Ieder team mag iedere race twee verschillende droog-weerbanden gebruiken. Eerder mochten de bandenfabrikanten slechts dezelfde twee 'slicks' aan alle teams leveren.

* De Belgische race op Spa-Franchorchamps is van de kalender gehaald, omdat de teams geen akkoord konden bereiken over het rijden van de GP zonder tabaksreclame. Er is niet voor een vervanging gezordg, dus het WK zal volgend jaar uit 16 races bestaan.